Wij, domme gladiolen

petervanheiningen 21 jul 2016

Van de week werd het Nationaal Hitteplan uit de kast gehaald. Zoals het KNMI allerlei codes afgeeft voor gevaarlijk weer, zo bepaalt onze Overheid met het RIVM, of er een Hitteplan in werking moet treden. Door het aanhoudend hete weer vormen vooral ouderen, chronisch zieken en kinderen een groot risico.

Wat is het toch fijn om een Nederlander te zijn. De Overheid die over ons waakt, ons beschermt tegen van alles en nog wat. Dankzij het Nationaal Hitteplan durf ik het tropisch warme weer aan. Ik drink veel (water en bier), ik zit in de schaduw, smeer mezelf goed in en doe kalm aan. Ook doe ik geen winterjas aan, zoals men in Belgie pleegt te doen.

Maar diezelfde Overheid is met z’n Hitteplan hypocriet: Tienduizenden lopen de Vierdaagse (gewoon idioot met dit weer), overal staan files (‘bewust’ rijden vrachtauto’s door middenbermen, of kantelen ), zijn wegwerkers druk in de weer om autowegen te herstellen (welke gek asfalteert nu met deze hitte) en strooien sommige Gemeentes zout op asfaltwegen. Hoe gek kun je zijn.

Zo’n Nationaal Hitteplan is uitgedacht door knappe koppen. Ze hebben maanden overlegd tegen een puik salaris. In september komt het RIVM met het Herfstplan: pas op in de bochten met blaadjes op de weg, doe een paraplu op als het regent, houd je pet vast als het waait en doe een lamp aan als het donker is.

Ik vraag me werkelijk af, waar de Overheid zich mee bemoeit. Ook het KNMI behandelt ons als onnozele halzen. Men geeft het ene na het andere weeralarm af. Ik erger me groen en geel aan Code oranje, geel, zwart en rood. Het stelselmatig betuttelen van mensen leidt tot onverschilligheid, of agressie.

Ik krijg het laatste. Als men mij maant tot minder roken, steek ik er nog één op. Als Code Oranje wordt afgegeven voor storm, ga ik lekker fietsen. Als het Hitteplan in werking treedt, ga ik lekker mijn tuinpad bestraten. Als het RIVM waarschuwt voor te weinig beweging, dan ga ik een paar uur leggen met een zak chips voor de TV. Als men oproept te stemmen voor het verdrag met de Oekraïne (u weet wel, dat land dat de MH-17 neerhaalde), dan stem ik tegen.

Vanaf vandaag ga ik ontzettend burgerlijk ongehoorzaam wezen. Leve de hitte, het bier, de storm, mijn driezitsbank, fiets, TV en eigen zuur verdiende zweet.