Druk maken

Teijl Pieters 31 aug 2016

Volgens mijn vrouw maak ik me druk, en ze zegt er dan altijd bij dat het toch niks uitmaakt of ik me druk maak of niet.
Ik was laatst op een feestavond in een feesttent en daar werkten ze met munten. Geen probleem, maak ik me niet druk over, vind ik zelfs juist wel fijn. Een munt kostte daar twee euro vijfentwintig, dus dat is ook niet iets om je echt druk over te maken. Het bier zat in plastic en dat is begrijpelijk. Ik kreeg op een gegeven moment een enorme trek in een broodje frikandel met mayo, dus ik naar de snackwagen. Zegt die vent dat ik voor zo’n broodje twee munten moet betalen. TWEE munten vraag ik nog? Ja, twee munten. Weg was mijn leuke avond, vier euro vijftig voor een broodje frikandel mayo in een door god verlaten gat in een feesttent notabene. Dat is wel net zoveel als tien gulden! Ik doe allang niet meer in omrekenen, maar voor deze snaak maakte ik een uitzondering. Ik vroeg hem waar of dat ie dacht dat ie zijn broodjes stond te verkopen, op de Coolsingel soms? Mijn vrouw kwam aangelopen en zei dat ik stampij stond te maken. Ja vind je het gek? Voor een broodje frikandel met mayo voor vier-vijftig! De hele tent mocht het weten van mij, maar niet van mijn vrouw, die schaamde zich kapot. Maar de enige die zich had moeten schamen was deze schaamteloze uitknijper!
Ook maak ik me regelmatig druk over medeweggebruikers, maar ik heb het afgeleerd om het daarover tijdens het avondmaal te hebben. Want als ik er eenmaal over begin maak ik me steeds drukker en zie ik mijn vrouw haar gezicht op onweer staan. Dus dan gaat het maar weer over koetjes en kalfjes.
Maar laatst maakte ik toch iets raars mee. Mijn vrouw was met de auto een stuk voorbij de dorpsgrenzen geweest, verder dan ze normaal gaat en ook verder dan haar eigen grenzen normaal aankunnen. Bij het avondmaal begon ze er ineens over te praten, dat er op de weg van die rare snuiters zitten, die van die rare fratsen uithalen en je hele goede humeur aan brokken helpen. Ik wist niet wat me overkwam. Totdat ik dacht, oh nu moet ik mijn onweergezicht opzetten.
Helaas, het werkte averechts, want wat was haar reactie? Ach maak jij je weer eens druk om niks, zeg! Nou ja!