Gaslighting

pavke.nl 19 sep 2016

In The Post Online verscheen een poos geleden een belangrijke column van Sietske Bergsma over gaslighting. De term gaslighting is ontleend aan de film “Gaslight” uit 1944, waarin Ingrid Bergman door haar man op allerlei manieren op het verkeerde been wordt gezet, bijvoorbeeld door het weghalen van een schilderij en te zeggen dat zij dat heeft gedaan, of het dimmen van de gaslichten in huis en – als zij daar wat van zegt – net te doen alsof ze het zich verbeeldt. In plaats van haar man te wantrouwen, gaat ze steeds meer aan zichzelf twijfelen en wordt uiteindelijk gek.

Gaslighting is een vorm van psychologisch misbruik waarbij een slachtoffer aan het twijfelen wordt gebracht over zijn eigen perceptie, geheugen en psychische gezondheid. Dit wordt inmiddels op grote schaal toegepast door grote bedrijven, politiek en media, met name uit links progressieve hoek. Op die manier worden we van bovenaf gemanipuleerd.

Een van de mensen die hiervoor wordt gebruikt, is Quinsy Gario. Bij een artikel op Joop.nl waarin wordt opgeroepen onze stranden niet al te vol te bouwen staat een foto van een klein blond meisje dat de zee in springt. Op Twitter valt Quinsy Gario over die beeldvorming. Een blank Nederlands meisje op een Nederlands strand, dat kan natuurlijk niet, dat is racisme! Hij bestaat het zelfs om dit beeld verantwoordelijk te maken voor het geweld tegen azc’s! Dit soort figuren en redeneringen krijgen ruim baan in de media, waardoor heel veel mensen gaan denken dat het allemaal waar is!

Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek in de trein. Het ging over de actualiteit en toen Zwarte Piet ter sprake kwam en ik zei dat het allemaal flauwekul was, zei een meisje besmuikt: “Ja, maar ons slavernijverleden…”. Ze was duidelijk beschaamd. Ze is dus gaan geloven dat wij, de blanke Nederlanders, als enigen schuldig zijn en daarom schatplichtig aan alle gekleurde medemensen. Hoe kwamen die Nederlanders eigenlijk aan die slaven? Die kochten ze van Arabische handelaren die ze op hun beurt weer hadden gekocht van zwarte Afrikaanse stamhoofden die hun krijgsgevangenen aan hen verkochten. We zijn dus allemaal schuldig! Bovendien zijn ook veel blanke mensen ooit als slaaf meegevoerd naar het Midden-Oosten. Daar hoor je niemand over!

Politiek en media proberen ons een schuldgevoel aan te praten en ervoor te zorgen dat mensen hun eigen waarnemingen niet meer vertrouwen. Laat je niet gek maken. Blijf zelf nadenken en vertrouw op je eigen gevoel en waarneming!