Relax

[email protected] 3 jan 2017

Het zit niet mee. Langer dan ik wilde ben ik nog aan het werk. Ik zou eigenlijk de hele dag vrij zijn, maar er blijft alleen een middag over. Ik haast me de deur uit. Het verkeer zit tegen. Met veel moeite vind ik een parkeerplek. Er is oponthoud bij de kassa. Tegen de tijd dat ik de kleren van mijn lijf laat glijden en mijn badjas aanschiet, ben ik zwaar aan ontspanning toe. Met een zucht stap ik de sauna binnen.

Voor me ligt een grote open ruimte. Een zwembad in het midden en daaromheen allemaal blote mensen. Ik was even vergeten dat het hier zo licht is. De overgang van de bedekte buitenwereld naar de onbedekte saunawereld is wat groot. Ik moet er nog even inkomen. Ik wil dit allemaal niet zien. Misschien toch beter om een volgende keer ’s avonds te gaan. Dan zie je minder. Het is ook nogal druk. Wat doen al die mensen hier op een doordeweekse dag? Hetzelfde als ik, waarschijnlijk. Maar waarom nu?

Ik kan me niet ontspannen met zoveel mensen om me heen. Ik besluit door te lopen naar buiten, waar het rustiger is. Achterin de zonneweide liggen nog een aantal sauna’s. Er zijn daar wat minder mensen. Ik kies voor de haardsauna, die tegelijk stiltezone is. Geldt dat niet voor alle ruimtes hier? Nee, zo blijkt. Er zijn mensen die sauna niet met stilte associëren, maar dit een uitgelezen plek vinden om bij te praten met hun gezelschap. Pal naast de haardsauna ligt bovendien een koud dompelbad, waar verschillende personen luid krijsend en gillend in springen. Ik probeer me af te sluiten voor de geluiden van buiten, maar het lukt me niet zo goed.

De dag na mijn saunabezoek ontvang ik een mail van de organisatie waarin ik word bedankt voor mijn aanwezigheid. Men hoopt dat ik heb genoten en dat ik mijn beoordeling wil delen met andere sauna liefhebbers. Dat wil ik wel. Met mijn feedback kan de organisatie de dienstverlening nog beter afstemmen op de wensen van bezoekers. Ik zie inderdaad wel wat verbeterpuntjes.

Nadat ik het feedback formulier heb ingevuld ontvang ik antwoord. Aangezien mijn eindbeoordeling op een onvoldoende uitkomt, zal mijn feedback niet worden gepubliceerd op de website. Het saunateam zal mijn input in ieder geval twee weken vasthouden voor nadere bestudering. Deze reactie komt mij wat gespannen over. Misschien dat de redactie zelf eens wat vaker een sauna of stoombad moet nemen. Daar word je relaxed van.