Uitverkoop

oscar1970 24 nov 2017

November. Naar men zegt de meest nutteloze maand van het jaar. En dus worden we opgescheept met Singles Day (11-11, de dag van de vijf enen, de middelste lag dwars) en Black Friday. Tja, we hadden deze dagen ook alleengaandendag en zwarte vrijdag kunnen noemen, maar ja, als je dan toch alles in de uitverkoop gooit, dan onze moedertaal ook maar. Zelf dacht ik trouwens dat in november ook de internationale niet-winkeldag was, maar kennelijk verstond ik al die jaren Buy Nothing waar het Bye Nothing moest zijn.

Ik krijg de laatste tijd de indruk dat we ons land, met alles wat ons dierbaar is, in de uitverkoop gooien. Nog even en onze eredivisieclubs zijn allemaal in buitenlandse handen. Nogal wat regionale treinen zijn van een Duitse vervoerder. De dividendbelasting wordt afgeschaft, dus nog meer buitenlandse bedrijven komen met hun expats naar Amsterdam. Waarschijnlijk heb je in Orange County in Kemer, waar een stukje Amsterdam is nagebouwd, meer kans om een Nederlander tegen te komen dan in onze hoofdstad.

Als consument dragen we ook ons steentje bij aan de uitverkoop van Nederland. We geven onze in Nederland verdiende euro’s uit aan buitenlandse webwinkels als Amazon en Ali Baba, “want dat is goedkoper”. Bezoekje kerstmarkt? Naar Duitsland, en daar vullen we ook de cosmeticavoorraad aan, nuttigen ons avondeten en gooien de tank vol. Goedkope vluchten boeken we bij een Ierse stuntvlieger. Onze meubels kopen we bij een Zweeds bedrijf en onze kleding komt zo te zien uit "Made in China". Ik dacht altijd dat Made tussen Oosterhout en de Moerdijkbrug lag.

Natuurlijk is die internationalisering niet fout. Ik heb ook veel contacten over de grens en ben graag in het buitenland. Mijn favoriete Nederlandse muziek wordt in het Engels gezongen. Grenzen vervagen. Maar soms iets teveel naar mijn smaak. Want hoe “Nederland” is Nederland nog? Is Nederland niet meer dan een labeltje aan een willekeurig stuk grond, afgebakend door grenspaaltjes? Misschien is het maar goed dat we het WK voetbal missen. Je zult maar uit moeten leggen dat je jezelf soms vreemdeling in eigen land voelt, terwijl je daar “Holland, Holland” staat te roepen.

Goed, genoeg voor nu. Binnenkort is het Sinterpiet en Zwarte Klaas. Want volgens mij zijn Sinterklaas en Zwarte Piet ook al in de uitverkoop gedaan. Vraagje aan de shopaholics: zo ja, is dat dan exclusief of inclusief die Zwarte-Piet-is-racisme discussie? Terwijl ik wacht op antwoord, schrijf ik verder aan mijn boek. In het Nederlands.