Koeien kijken met NS

oscar1970 30 jun 2017

Op mijn stamtraject stopt de intercity vier keer. De stoptrein, die op dat traject rijdt, stopt ook vier keer. De stoptrein stopt daar waar die moet stoppen. Intercity en stoptrein kunnen niet tegelijkertijd op dezelfde plek zijn. Vraag: waar stopt de intercity? Antwoord: dat kan overal zijn, zolang het maar niet op een station is.

In werkelijkheid hobbelt onze (vertraagde) intercity achter een stoptrein. Door het coupéraam zie ik de koeien in een weiland grazen. Waarom de NS de stoptrein vooruit stuurt, heb ik nooit gesnapt. De reizigers van de intercity, die op de stoptrein hadden willen overstappen, missen de aansluiting, terwijl de vertraging van de intercity verder oploopt. Een lose-lose situatie dus. Vindt NS het misschien leuk om ons allemaal koeien te laten kijken? Nou, als ik wil, stap ik op de fiets en rijd de stad uit. Dan kan ik de hele dag koeien kijken. Daar heb ik NS niet voor nodig. Ik heb NS wel nodig opdat ik van A naar B kom. Dat gaat die koeien namelijk niet lukken.

Goed, genoeg gemopperd, tijd voor oplossingen. Intercity’s afschaffen en er langlopende stoptreinen van maken. Dan zitten ze elkaar niet meer in de weg. Vanuit Best kan je dan zonder overstap naar Den Haag, Amsterdam, Schiphol, Venlo, Heerlen en Maastricht. Je spaart investeringen in extra spoor. Onder Rotterdam rijden immers 25-30 “stoptreinen” per uur over twee spoortjes, dan moet elke tien minuten een trein ook lukken. De reis duurt wel langer, maar met dat zinloze geboemel was ik die tijd ook kwijt geweest. Ik zie je kijken. Nee Oscar, dat is niks en dat wordt niks.

Oplossing 2: toch maar die vier sporen. Dan rijden intercity’s en stoptreinen niet meer na elkaar maar naast elkaar. Dat het werkt, ervaar ik tussen Amsterdam en Utrecht, Dordrecht en Rotterdam, Delft en Leiden. Ook mijn stamtraject heeft voor een deel vier sporen. Desondanks presteert de NS het om onze intercity achter een stoptrein te zetten. Sterker nog: we staan stil in een tunnel. Ik dacht dat ieder weldenkend mens toch wist dat er in een spoortunnel geen koeien rondliepen. Waarom wil NS ons dan toch uitnodigen om koeien te gaan kijken?

Goed, ik kan wel blijven zeuren, maar daar word ik zo moe van. Ik kan mijn energie beter gebruiken. Voor de zondag. Mijn favoriete bezigheid. Koeien kijken. Maar dan niet vanuit een trein.