Wie is die dame?

oscar1970 16 feb 2017

De kranten stonden er vol van. Heel het land had het erover. Iedereen moest er een mening over hebben, anders deed je niet mee. “Ik vraag me af wie het filmpje nog niet gezien heeft. Die iemand moet toch wel onder een heel erg grote steen geleefd hebben”.

Feit: de teller stond op dat moment nog niet op de 17 miljoen views. Er moeten dus best wel iemanden in dit land te vinden zijn die het filmpje niet gezien hadden. Mocht je nu spontaan het idee hebben om zo iemand te gaan zoeken, besteed je tijd dan liever aan het zoeken van dingen die je niet wist. Die iemand heb je al gevonden. Die iemand is namelijk degene wiens verhaaltje je nu leest.

Ik moet zeggen dat ik erg genoten heb van alle reacties die ik heb gekregen op mijn buzzkillende uitspraak: “Filmpje? Welk filmpje?”. Buzz killen is namelijk mijn specialiteit. En niets is zo leuk als buzz killen. Achter de grote kudde aanlopen doen er al genoeg. I’m there to be different. Dare to be different.

Ja, ik heb onder een steen geleefd. De Steen der Wijzen, volgens mij die van Harrie de pottenbakker. De wijzen, die hun tijd niet verdoen met zinloze filmpjes, maar zich zorgen maken over de echte problemen waar dit land mee worstelt en daar oplossingen voor bedenken. De leukste reactie vond ik nog wel dat ik moest overstappen naar een andere provider, omdat mijn internettoegang gecensureerd zou zijn (nee, als dat zo was, had ik nu geen lezerscolumn naar de Metro kunnen sturen). Oh ja, ik heb het ook nog aangedurfd te vertellen dat ik de betekenis van de bij het filmpje horende uitdrukking niet uit mijn hoofd wist. Waarschijnlijk was die uit mijn hoofd gewist. Dat gebeurt nou eenmaal als er zoveel op je afkomt.

Over welk filmpje ik het heb? Dat van Joël Veltman natuurlijk, waarin hij doet alsof hij een bal uit het veld gaat spelen voor een blessurebehandeling en vervolgens toch doorspeelt. Dacht je nou echt dat ik het over Patricia Paay had? Golden shower? Onder wat voor steen heb jij geleefd? Ik vermoed Bakker de Baksteen. Die is al zo oud, die golden shower had ze op de kop af veertig jaar geleden. Op 19 februari 1977 stond zij op de tweede plaats in de Nederlandse Top 40 met “Who’s That Lady With My Man?”. Echt alles wat ze toen aanraakte, veranderde in goud. Dat het geen eerste plaats werd, lag alleen maar aan die lady en die man van dat liedje. Of beter gezegd: mannen, want op één stond Smokie met “Living Next Door To Alice”. En die uitdrukking? Een veltmannetje doen. Dat doet Joël op het veld, man.