Weg met ‘de elite in Den Haag’

olevanbetten 13 jan 2017

Een bekend fenomeen: ‘de elite in Den Haag’. Spreken hierover lijkt in aanloop tot 15 maart steeds populairder te worden. Zowel links als rechts georiënteerde partijen zeggen hiervan af te willen. Het woord ‘elite’ an sich valt te definiëren als ‘de top van de maatschappij’. Uiteraard is het denkbaar dat je met deze ‘top’ geen affectie koestert als je jezelf juist in het tegenovergestelde gedeelte van de maatschappij categoriseert. Maar het lijkt irrationeel. En een ieder gezond mens is in staat om het rationeel verstand te gebruiken.
In de oude Griekse stadstaat bestond het bestuur ook al uit een groep van uomo universalia. Destijds echter wel in ongenuanceerde variant, deze intellectuelen waren er vaak van overtuigd dat alleen zij bevoegd waren tot het besturen. Tegenwoordig bestaat er meer tolerantie, denk bijvoorbeeld aan de diffuse coalities in de afgelopen decennia. Maar toch blijkt er een afkeer te zijn tegen deze zogenaamde ‘elite’. Een aantal voorbeelden die in campagnes worden genoemd zijn Mark Rutte, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.
In een onderzoek met personen uit Kerkrade (waar ruim 1/3 van de inwoners PVV stemde) wordt het woord ‘elite’ niet geschuwd door Wilders’ aanhangers. In andere partijcampagnes zien we ook deze afkeer .
Maar, wat is er dan precies mis met deze ‘elite’. Dat is nog altijd onduidelijk, want ‘zij’ vertegenwoordigen zowel links als rechts. Ik zoek naar rationeel verstand bij de personen die deze term veelvuldig gebruiken. Waar is het op gebaseerd? Een persoon die tot ,,de top van de maatschappij’’ behoort heeft deze positie vandaag de dag niet verkregen doormiddel van een klassenstelsel, maar juist door eigen prestatie. Met andere woorden: In de politieke maatschappij is sprake van meritocratisering.
Is het niet logisch dat degene die onze samenleving sturen behoren tot de top van de samenleving? Ik zie geen alternatief. Bedenk een scenario en diens fiasco als iemand zonder CV ons gaat vertellen wat wij moeten doen. Prima als je af wilt van een Mark Rutte, er zijn genoeg alternatieven om op te stemmen. Het afschilderen van je concurrenten als ‘elite’ lijkt makkelijk.
De samenleving waarin wij allemaal leven wordt misschien wel geleid door zij die verstand en ervaring hebben. En mogen dat nou precies de vereisten zijn om tot deze ‘top van de maatschappij’ te behoren. Verschillen bestaan. Moet je voorstellen dat deze ‘elitaire partijen’ meegaan in deze polarisatie en spreken over de ‘bodem van de samenleving