De SM van Heel Holland Bakt

nvnuland 26 okt 2016

Gezond. Kan je het woord nog horen? Gezond. Het maakt me misselijk. Klein nadeel, je ontkomt er niet aan. Het lijkt wel een massale obsessie. Historische Hysterie. Alles is slecht voor je. Brood is slecht en melk is slecht en vlees is slecht. Gif is het! Vergeet vooral priklimonade niet, en zout, potten saus, en de ergste van allemaal suiker. Dat is echt zo ontzettend slecht voor je. Als ik het allemaal zo eens opsom, reserveer ik vast een bed in het ziekenhuis of beter nog het hospice.
Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het gebruiken van brood, melk en vlees. Zeker in mijn pubertijd had ik zo’n trek. Toen wist ik nog niet dat ik ongezond leefde, dat ik beter drank, drugs en dope had kunnen gebruiken.
Ik zit al vanaf mijn jeugd in zo’n scene vol toch ook wat geobsedeerde eters. Vroeger, in mijn studententijd werd ik al gepest om mijn Wereldgerechten verzameling. Maandag Kip Siam, Dinsdag Kip Tandoori, Woensdag Kip Madras (hoppa, meteen fruit erbij – het appeltje niet vergeten toe te voegen), Donderdag Beef Shanghai en Vrijdag Restjesdag. Lekker, makkelijk en gezond! Ik hoefde ook geen agenda bij te houden, want zo wist ik ook precies welke dag het was. Iedere verjaardag kwamen mijn vriendinnen aan met potjes verse kruiden, ingewikkelde keukenmachines en kookboeken vol snelle recepten. Maar van die snelle ‘20 minuten recepten’ had ik alleen 3 DL water en een snufje zout in huis, waardoor ik uren bezig was in de keuken. Het is in die periode geweest dat ik ontdekte dat je pannenkoekenmix best als bloem kan gebruiken.
Nu schijnt zelfs 2/3 van de Nederlanders met het gezondheidsvirus besmet te zijn. Is dát eigenlijk niet ziekelijk dan, zo extreem bezig zijn met gezondheid? Ondertussen kijkt heel Nederland naar Heel Holland Bakt. Dit snap ik niet hoor. Is dat een soort S.M? Kijken naar Heel Holland Bakt wetende dat dit heel ongezond, slecht, bah, voor je is en dat je er uiteindelijk langzame pijn van krijgt? Het enige dat goed voor je schijnt te zijn, is je eigen biologische, onbespoten, glutenvrije, speltdraaiende, fuckin moestuin.
Waar het echt om gaat is geld. Wie verdient er wel niet aan deze moestuin-marketing-machine? Van al die gezondheidsgoeroes word ik toch zo depressief. En dat maakt me weer hongerig. Naar chocola. En weet je wat nou het mooie is… Pure chocolade is goed voor je! Het heeft de werking van een anti-depressivum. Word je daar niet blij van? Dus. Allemaal losgaan op 99% cacao. Puur Genieten!