Rot op, pestkop!

nostradennis 12 jan 2017

Vorige maand las ik op internet een brief van een jongedame, die sedert haar jeugd gepest is geworden omdat haar ouders simpelweg niet in de gelegenheid waren om het kind kleding te kopen dat door de populaire leeftijdsgenootjes gezien werd als hip, modern, cool, vet, dope, flex of hoe het tegenwoordig ook genoemd mag worden. Het gevolg is dat deze jongedame zichzelf serieuze schade heeft toegebracht door, met een mesje, zichzelf te pijnigen, om zodoende de psychische pijn niet meer te hoeven voelen: een bizarre keuze, die helaas meer jongeren (maar ook volwassenen) maken, indien zij de psychische pijn pogen te ontvluchten die hun omgeving hen bezorgt. Deze week heeft een jongeman, in een stad nabij mijn woonplaats zichzelf van het leven beroofd omdat hij de online en de ‘real life’ pesterijen jegens zijn persoon niet meer kon of wilde dragen.

Pesten is van alle tijden en gebeurt in alle lagen van de bevolking, zo heeft de geschiedenis ons geleerd, echter de gevolgen in een maatschappij die verhard, lijken steeds ernstigere vormen aan te nemen. De gevolgen van pestkoppen nemen we waar via social media, maar diezelfde social media zijn tevens een platform voor hen die menen dat ze iets meer zijn dan een ander.

Zelf ben ik niet iemand die zo nodig ergens bij wil horen, echter ik zie de beelden van de pestkopjes op het schoolplein nog steeds voor me. Je kent ze vast wel: het populaire kliekje, dat gekleed in de hipste kleding (althans volgens de media) anderen belachelijk maken, uitschelden en zelfs fysiek lastig vallen, omdat deze anderen niet gezegend zijn met “rijke” ouders of een geweldig uiterlijk.

Ik schrijf dit stuk echter niet omdat ik er zelf veel last van heb gehad, want na het bloedneusje van de grootste etterbak, bleek de rest van de groep immers minder heldhaftig, maar ik schrijf dit, omdat ik vind dat wij als ouders in deze een opvoedkundige taak hebben en het voorkomen van pestgedrag niet slechts een opdracht is, die aan leerkrachten dient te worden toevertrouwd.

Uiteraard moet iedereen zelf weten welke kleding ze dragen en hoe ze hun haar stylen, want niemand is minderwaardig omdat hij/zij geen waarde hecht aan een “cool” uiterlijk. Moet iemand gepest worden, omdat de subjectieve, uiterlijke schoonheid niet voldoet aan het ideaal dat tv en andere media ons willen opdringen: ik leer mijn kind van niet en ik hoop dat u mijn mening deelt en uw kinderen hetzelfde leert!