Het verkeer als je leermeester

Nina de Haan 24 apr 2017

Onlangs werd mij in het verkeer zomaar de volgende onvolledige zin toegeworpen: ‘alsof je alleen op de wereld bent!’ Een passerende vrouw riep dit over haar schouder, zonder mij aan te kijken. Ze bedoelde waarschijnlijk te zeggen dat ik meer rekening met anderen moest houden – en dan vooral met haar door sneller weg te fietsen. Ik had minutenlang tevreden staan wachten bij het kruispunt, me zeer bewust van de passerende anderen. Zij daarentegen leek vooral gefocust op wat zij zelf wilde.

Bovenstaand voorval is niet uniek; de meesten van ons raken met regelmaat geïrriteerd in het verkeer. Dit is ook niet gek! Het is een plaats van tegengestelde belangen. De geldende verkeersregels zijn dan ook nodig om te bemiddelen tussen verkeersdeelnemers. Het verkeer is een plek waar we rekening met elkaar moeten houden. En dat willen we vaak liever niet.

Wat misschien wel het belangrijkste is, is dat het verkeer een plek is waar we niet willen zijn. We zien het als een obstakel dat ons scheidt in tijd en ruimte van onze bestemming. Het verkeer is een samenspel van iedereen die daar aanwezig is en door daar aanwezig te zijn draag je noodzakelijkerwijs bij aan het obstakel voor alle anderen.

Eigenlijk is het verkeer een beetje zoals ons hele leven. We zijn vaak ontevreden over onze huidige situatie en we kijken veelal uit naar een toekomst waarin het beter is. Daarbij beseffen we ons te weinig dat wat we nú doen, bijdraagt aan hoe onze toekomst er uit zal zien. Ook zal de toekomst zich aandienen precies zoals het huidige moment dat doet: nu, op dit moment. Als we blijven verlangen naar een betere toekomst en het nu als een obstakel zien, zullen we nooit tevreden zijn.

Daarom suggereer ik graag het volgende: Neem het verkeer als leermeester. Denk er eens over na; het is perfect! Je bent veroordeeld tot het verkeer, je kunt er niet omheen. Je moet opletten en adequaat handelen. Het is heel duidelijk: als jíj geïrriteerd raakt, heb bovenal jíj er last van, niet anderen. Je hebt de prachtige mogelijkheid om de uitdagende situaties die zich voordoen te gebruiken als oefening! Iedere keer weer. Geniet van de tijd die je hebt in het verkeer en doe dat zo ontspannen mogelijk. Dat is fijn voor anderen, maar vooral voor jezelf.