Boze jongemannen

Niels van Hemert 6 jul 2017

Welk dier op aarde is gevaarlijker dan een boze jongeman? Op papier zijn andere dieren veel dreigender. De beer is groter en sterker, de cheetah rent sneller. In de praktijk leggen ze het allemaal af tegen de boze jongeman. In zijn eentje kan hij tientallen soortgenoten doden voordat hij tegengehouden wordt. Als hij onverhoopt met oudere soortgenoten leert samenwerken kan hij hele groepen van zijn concurrerende medemens uitroeien in de eeuwige strijd om status en toegang tot vrouwtjes.

De eerste denkfout moet ik gelijk bekennen, want de boze jongeman doodt vaak geen soortgenoten. Liever niet zelfs. Hij richt zich op de gedomesticeerde mens, die geen geweld kan of wil gebruiken. Mijn vergelijking is dus onjuist. Een hongerige wolf kan heel goed twintig makke honden doden, als we ze allemaal in een klaslokaal opsluiten. Zulke experimenten doen we natuurlijk niet met dieren. Waarom dan wel met mensen?

De vergelijking van mens en dier gaat historisch gezien vooraf aan genocide, net als de vergelijking van mens en ziekte. Met dat in het achterhoofd wil ik de taxonomie van de boze jongeman verder uitwerken. Boze jongemannen kunnen vrouwtjes zijn, maar 90% is dat niet. Criminelen hoeven geen boze jongemannen te zijn, maar 90% is dat wel. De gewelddadigste psychopaten zijn bijna zonder uitzondering man. En hoewel jongemannen meestal niet boos zijn, neemt hun kans van politiecontact bijna 1 op 1 toe met de duur en ernst van hun woede. Ik spreek uit eigen ervaring.

In 2016 kwamen 1,2 miljoen vluchtelingen naar Europa. Wanneer we spreken van vluchtelingen, zie je beelden van huilende vrouwen en kinderen, maar 73% was mannelijk. Meer dan 70% was ouder dan 14. En allemaal zijn ze boos, minstens een beetje. Ze zijn hun huis kwijt. Het merendeel heeft geen opleiding, geen kans op werk en een steeds grotere club nationalisten spuugt op hen.
“We kunnen ze opleiden en helpen integreren. Kansen bieden.”
Zijn die kansen makkelijker dan boos zijn? Sprekend als iemand zonder opleiding, nee.

Bekentenis: Ik ben een voorraadje voedsel en water gaan aanleggen toen Trump president werd. Je weet maar nooit. Misschien moet ik een kopie van de Koran aan die voorraad toevoegen. Plus Mein Kampf. Ik heb met beiden niks, maar voel ook geen loyaliteit naar een cultuur die zijn eigen verdoemenis uitnodigt. Ongeacht welke club boze jongemannen de immigratieoorlog wint, als boze dertiger integreer ik veel sneller bij hen, dan zij bij jullie.