Er zijn veel levens te redden

Nick Brabers 2 jul 2015

Om als student wat bij te verdienen, reed ik vandaag als postbode op het heetst van de dag door de straten. Nadat ik mijn laatste brief door de brievenbus gefrommeld had, spoedde een man zich naar mijn fiets. ‘’Mijn collega is neergevallen, help me alstublieft’’, riep de man in blinde paniek. Resoluut sprong ik van mijn fiets en rende naar het slachtoffer. Onderweg naar het slachtoffer spookte steeds dezelfde gedachte door mijn hoofd: laat het geen hartstilstand zijn. Ik heb immers nooit EHBO-lessen gehad en kan ook niet reanimeren.

Achter een buxushaag lag inderdaad een vrouw op de grond, met naast haar lichaam een schoffel. Ik stond er alleen voor. Op straat was door de warmte niemand te bekennen en de collega van mevrouw was radeloos. Hoewel ik geen kaas heb gegeten van participatie rondom noodsituaties handelde ik intuïtief. Terwijl ik het noodnummer belde, controleerde ik de polsslag en de ademhaling. Gelukkig constateerde ik een hartslag, maar de vrouw zei boe noch ba. Na vijf minuten kwam de vrouw bij, raakte in paniek en klaagde over een spreekwoordelijke olifant die op haar borst leek te zitten. Ik kon de vrouw louter geruststellen. Uiteindelijk kwam de ambulance ter plaatste, legde mevrouw op een brancard en vertrok met gillende sirenes.

Na dit incident denk ik steeds aan dat ene wat-als-scenario. Als mevrouw een hartstilstand had gehad, had ik niet geweten hoe te handelen. Langs de huizen rennen op zoek naar hulp of wachten op de ambulance zou voor mevrouw fataal geworden zijn. Tijd is immers kostbaar in een dergelijke situatie. Waarschijnlijk had ik nutteloos staan kijken hoe mevrouw aan het sterven was. Ik besef nu hoe belangrijk EHBO-lessen zijn en zie hier voor het onderwijs een primaire taak.

Zelf heb ik zes jaar vwo gevolgd en nooit één EHBO-les gehad. Een kwalijke zaak aangezien onderwijs ten doel heeft kinderen op te leiden voor de maatschappij. Wanneer ik destijds verplicht een EHBO-cursus had gevolgd, kon ik in deze situatie daadkrachtiger optreden. Wanneer in het onderwijs de EHBO-cursus verplicht wordt gesteld, weet iedere burger binnen twee decennia hoe te handelen tijdens een noodsituatie. Ik kan het niet verkroppen dat vakken als Culturele en Kunstzinnige Vorming voorrang krijgen op EHBO-lessen. Er zijn veel levens te redden!