‘Ja, ik zit op het mbo. En nee, ik ben niet dom’

[email protected] 20 feb 2017

Teleurstellend dat er toch altijd maar negatief over het mbo wordt gesproken.

Voor de zoveelste keer krijg ik de vraag: ‘het is ook zeker elke dag een zooitje bij jou op school?’ De reden hoef ik niet eens meer te vragen, want mensen gaan er automatisch vanuit dat het een drama is op een mbo-school. Dat er altijd wel een gevecht is, dat er alleen maar lesuitval is (ik zou willen dat er ooit een les uitviel), dat we op het mbo niet naar docenten zouden luisteren, dat we op het mbo niet echt leren en maar een beetje voor de verplichte uren op school zitten, dat we te veel tijd over zouden hebben. Niets is minder waar. Tuurlijk, er zullen vast scholen zijn waar het niet echt helemaal verrekes gaat.
Mensen gaan er gelijk al vanuit dat je dom bent, als je vertelt dat je een mbo-opleiding volgt. Want ja mensen die mbo doen zijn dom en lui. ‘Jij hoeft zeker niet te leren’ ‘je kan toch wel beter dan dat’ ‘oh je zit maar op het mbo?’. Dit heb ik onderhand veel te vaak aan moeten horen. Best vreemd eigenlijk. Je volgt toch een opleiding omdat je iets wilt leren? Ik begrijp niet zo goed waarom dat geassocieerd wordt met dom en lui zijn. Maar dat zal vast aan mijn mbo-mentaliteit liggen, omdat ik zoiets niet kan begrijpen.
Het gevoel hebben dat je dom bent, omdat je op het middelbaar beroepsonderwijs zit. Dat is toch te gek voor woorden?! Veel leerlingen op mbo-instellingen hebben met dit probleem te maken. Ik hoop daarom daadwerkelijk dat er iets aan het imago op mbo-scholen wordt gedaan. Niemand zal het gevoel moeten hebben dat ie dom is, want werkelijk waar, niemand is dat. Iedereen heeft iets waar die goed in is.
We zouden af moeten van dit beeld. Dit slechte imago. Het mbo is helemaal niet zoals je in de media hoort. Het zijn (vaak) jongvolwassene met passie, een droom en een doel. Mensen die echt iets willen betekenen voor de maatschappij of verder willen studeren.
Pleit voor een beter imago van onze mbo’s, want wij zijn de toekomst! Het feit dat ik overal om mij heen alleen maar hoor hoe laag het mbo is, laat het mij haast geloven hoe ‘’laag’’ het mbo is. Terwijl het tegendeel waar is. We verpesten het hiermee voor ons zelf. Laat zien dat je als mbo’er wel een waarde hebt, wees trots dat je op het mbo zit. Ik ben namelijk mbo student, scholier, leerling of hoe je ook wilt noemen. En ik ben er trots op. Dat zou jij ook moeten doen.
*alles heb ik opgeschreven uit eigen beleving.