Is het een vogel? Is het een vliegtuig?

Mischa Hokke 20 feb 2017

Een aantal weken geleden zaten een goede vriendin en ik rond de tafel. We haalden oude vakantieherinneringen op en kwamen langzaam tot de conclusie dat het tijd werd voor een verre reis. Thailand sprak ons beiden aan en de nodige deskresearch volgde. Na enkele minuten kwam mijn vriendin tot een voor haar grote ontdekking: Thailand zit vol met dieren! Een opsomming van angsten volgde: bijtgrage vissen, grote insecten, vreemde vogels, kortom alles wat blijkt te ademen naast mensen.

Net toen ik op het punt stond om haar te vragen of een verre reis wel een goed idee was, kwam er een artikel voorbij. Freek Vonk, onze grote dierenvriend en dolenthousiaste bioloog, is op de Bahama’s in zijn arm gebeten door een haai! We keken vol verbazing naar de foto’s bij het artikel. Freek Vonk lachend in een ziekenhuisbed die trots zijn enorme hechtingen showt aan de camera. Wat er precies te lachen viel begreep ik niet helemaal. Wat ik wel begreep uit het artikel is dat het vriendelijke haaien waren, dus dan zal het wel goed zijn.

Dit overdenkende dacht ik aan een jeugdherinnering aan het Gardameer in Italië. Ook daar kan je verwelkomt worden door vriendelijke dieren. Zo herinner ik me een warme middag aan het meer waar mijn vader heerlijk lag te zonnen met zijn ogen dicht. Turend over het strand viel mijn oog op een zwart gevaarte in de lucht. Is het een vogel? Is het vliegtuig? Nee, het was een dolkwesp van 5 centimeter die zonder pardon op mijn vaders knie landde en vervolgens een angel door zijn knieschijf probeerde te boren. Mijn vader sprong overeind en schreeuwde het uit van de pijn. Een behaarde Italiaanse man in gele Speedo, zag wat het gebeurde en kwam zonder enige aarzeling op mijn vader afrennen. Hij gebaarde mijn vader op zijn rug te gaan liggen en voordat iemand ook nog maar iets kon inbrengen, begon de man fanatiek het gif uit mijn vaders knie te zuigen. Mijn vaders gezichtsuitdrukking was onbetaalbaar. Een combinatie van verbazing, schaamte en een vleugje opluchting waren wisselend af te lezen op zijn gezicht.

Zoals je zult begrijpen, hielp dit verhaal niet om de fobieën van mijn reisgenoot te verminderen. Sterker nog, het woord ‘dolkwesp’ werd direct bij de Google zoekbalk ingetikt. Ik wist haar ervan te overtuigen dat dolkwespen alleen in Italië voorkomen. Ze keek me even kort aan en vroeg toen: “Boeken”?