Burgers van Nederland, wij zijn de prioriteit!

Michael Weij 27 mei 2015

“Ik lig uren in mijn eigen stront”. Ronnie Möller is een van onze medeburgers die keihard in de steek wordt gelaten. In onze samenleving gaat men er maar al te gemakkelijk van uit dat er niets mis is in ons land en eventuele misstanden van incidentele aard zijn. Dit gaat van ouderen die urenlang in hun eigen stront zitten tot jongeren die gepest worden.

Dezelfde elite in de overheid en politiek die zo hoog van de toren blaast over de Rechten van de Mens en haar moralistische vingertje naar het buitenland schudt, laat het echter vaak afweten als het aankomt op het helpen van de burger in nood. Zo kent iedereen wel de berichten over ouderen die in de ouderenzorg worden verwaarloosd; maar ook volwassenen met diverse problematiek, van fysieke tot en met financiële, en zelfs jongeren (op school of in de Jeugdzorg) worden maar al te vaak aan hun lot overgelaten. Deze mensen, burgers die in een slechte, soms uitzichtloze situatie zitten, worden genegeerd. Hier komt bij dat er een cultuur van schaamte hangt rond mensen die het moeilijk hebben. Alsof zij het er massaal zelf naar hebben gemaakt. Dit is helemaal vreemd wanneer de opvang van asielzoekers wel weer als een morele plicht wordt gebracht. Waarom zijn er actievoerders die steun betuigen aan asielzoekers maar niet voor het hek gaan staan wanneer de mensen uit de eigen samenleving niet worden verzorgd?

Laten wij daarom eens beginnen met het vaststellen van Burgerrechten,
om niet alleen het leven maar ook de kwaliteit van leven te beschermen. Met burgers bedoel ik hier overigens mensen die een positief onderdeel uitmaken van onze samenleving, geen asociale individuen. Een basis van onze rechten kan zijn:
– Dit is een gecompliceerde samenleving: zorg ervoor dat iedereen zijn zaakjes op orde kan krijgen
– Zorg voor een goede vorming van kinderen; met op school en in de jeugdzorg een veilige omgeving
– Iedere burger moet fatsoenlijk rond kunnen komen
– Burgers die moeite doen een baan te vinden maar hier niet in slagen, zullen een baan van de overheid moeten krijgen
– Fysieke en psychische problematiek wordt adequaat en fatsoenlijk behandeld
– Ouderen worden verzorgd in hun basisbehoeften

Bovenstaande punten moeten een streven worden en continu worden gecontroleerd, door zowel individuele burgers als burgerinitiatieven, media en overheidsinstituten. Indien de overheid niet aan deze punten voldoet, zal hier een duidelijke schande over gesproken moeten worden, anders veranderd hier nooit iets aan.