Bestaat Sinterklaas nog wel

Zoals ieder jaar zijn een week voor Sinterklaas de winkels ‘s avonds open. Ik heb het plan opgevat om dan nog even Sinterklaasinkopen te gaan doen, want morgen krijg ik een vriendin op bezoek met haar kleinzoon. De decemberdagen oftewel feestdagen heb ik altijd een vrolijke tijd gevonden. Zo gauw het donker wordt dan is er de feestverlichting. Dit wordt altijd opgevrolijkt door de Sinterklaasliedjes en er zijn altijd veel versieringen op straat en in de winkels, waar Sinterklaas en (zwarte) Piet je vrolijk welkom heten.
Wie schetst mijn verbazing, dat terwijl ik door het winkelcentrum loop, waar het toch altijd een vrolijke boel is als Sinterklaas met zijn gevolg in Nederland is neergestreken, dat ik geen van de eerdergenoemde vrolijke kinderliedjes, versieringen en opgesmukte attributen ontdek. Het is allemaal een saaie bedoeling. Bij Bart Smit zie ik nog een verdwaalde Sinterklaas, geen zwarte, rode, gekleurde of wat voor Piet ook. Bij de banketbakker, waar ik ook wat lekkers wil halen is ook al niets bijzonders van deze tijd te bespeuren, behalve de pepernoten en de gevulde speculaas en banketstaaf. Maar goed, laten we eerlijk zijn, die kun je tegenwoordig ook al in september vinden.

Enigszins ontgoocheld loop ik rond. Ik haal de spullen die ik nodig heb, in een sfeer van alledag. Geen Sinterklaas of Zwarte (sorry) Piet geluiden. Het is een gewone doordeweekse dag, en ondanks de kou en de neervallende avond is er niets aan. Ik neem somber de bus naar huis.
Wat is er van Nederland geworden. We zijn een cultuur kwijt, zonder dat wij daar erg in hebben gehad. Door de hele discussie rond Zwarte Piet, die ontstaan is omdat mensen hard kunnen schreeuwen hebben we ingeleverd. Het lijkt erop dat wij hebben toegegeven aan de zwijgende minderheid, dat eigenlijk de schreeuwende minderheid is geworden en ons angsten heeft gegeven, waardoor wij onze eigen taal niet meer durven te spreken in woord en in daad.
Ik schaam mij hiervoor. Was het niet Leonardo da Vinci die zei “Waar geschreeuw is, bestaat geen ware kennis”. De man had gelijk. We zijn geworden tot een dom een kleurloos volk.