GeenPeil? GeenKern bedoel je.

MelissavdB 2 okt 2015

Ik ben verontwaardigd. Verontwaardigd door Jan Roos die een handtekeningenactie opzet om het verdrag met Oekraïne een halt toe te roepen, verontwaardigd dat een half miljoen Nederlanders opeens tegen dit verdrag zijn en nog verontwaardigder dat zowel politici als deskundigen serieus commentaar geven op dit circus. Want wat blijkt? Het gaat helemaal niet om Oekraïne, nee joh, het gaat om het redden van de democratie. En hoe je dat doet? Je laat heel Nederland over een verdrag stemmen dat niemand kent – nee, zelfs Pechtold niet.

Huh denkt u, wat heeft dat verdrag met democratie te maken dan? Omdat het ons door de ‘strot zou worden geduwd door de Europese Commissie’. En dat zou natuurlijk niet democratisch zijn. Maar meneer Roos! U weet toch ook wel dat dit verdrag ter goedkeuring naar het Europees Parlement moet? Het Europees Par-le-me-hent? Ja, dat we vorig jaar Mei rechtstreeks mochten kiezen. Waar de opkomst in Nederland slechts 37,3% was. Maar nu GeenStijl een tof Kudos filmpje over Poetin & Co heeft geleverd, is menig Nederlander plots wél bereid om hun stem te laten horen. Een filmpje dat overigens feitelijke onwaarheden bevat over het inlijven van Oekraïne door de NAVO, de reden waarom het Maidan protest begon en over wie nu precies als laatste inbreng heeft in dit verdrag. O ja, want wist u dat al? Zowel de Tweede Kamer áls de eerste Kamer hebben met meerderheid dit verdrag goedgekeurd. En op die kunt u óók nog eens (indirect) stemmen.

Maar nu bent u alsnog aan zet. Beseft u dat u uw handtekening heeft gezet om (raadgevende) inspraak te krijgen over dít verdrag? Niet om te laten weten dat u de EU niet transparant of democratisch genoeg vindt, ook al doet GeenPeil je anders geloven. Nee, over een associatieverdrag –géén toetredingsverdrag- met Oekraïne. Kent u dan echt de voor- en nadelen ervan? Zelf meende ik dat het om een grapje ging. Dat er een prijs was voor wie als eerste de GeenKern ontdekte van circus GeenPeil. #GeenKern enzo.

Echter duiken critici rechtstreeks in de discussie over hóe men zou moeten stemmen. Maar daar ging het GeenPeil toch niet om? Dus waag ik mijn kans. Wellicht brengt meneer Roos mij morgen de hoofdprijs. Een paar rode potloden. Om uit te delen. Voor die democratische ridders op ’t internet.