Vol verwachting klopt ons hart!

meester Daan 22 nov 2016

Beste Sylvana,
Van je pi-pa-pepernoot, mi-ma-marsepein en mi-mi-ma-mandarijn. Sinterklaas is in het land en dat vind ik fijn. Twee weken geleden was het weer zo ver: Nederlands grootste kindervriend kwam vanuit Spanje richting ons kikkerlandje. Bij duizenden kinderen klopten het hart sneller en sneller. Ook bij mij begon het hart de laatste weken sneller te kloppen. Echter niet van de spanning uit het Sinterklasjournaal…. Nee, mijn hart begon sneller te kloppen van de zwarte pietendiscussie.
Volgens het internet is Sinterklaas een volks- en kinderfeest. De goed heiligman maakt kinderen blij met pakjes, liedjes en strooigoed. Hierbij wordt hij geholpen door zijn beste vrienden. Dit zijn de zwarte pieten.
Ik geef al vier jaar les op een basisschool. Dag-in-dag-uit werk ik met kinderen. Een machtig mooi beroep dat ik nog jaren wil blijven uitoefenen. Een hoogtepunt is ieder jaar het Sinterklaasfeest: verhalen vertellen, de klas versieren en natuurlijk lootjes trekken voor de surprises.
Helaas krijgen wij op school ook veel mee van de zwarte pietendiscussie. Collega’s, ouders en zelfs kinderen houden zich hiermee bezig.
Zou Sinterklaas nog wel komen? Komen die leuke zwarte pieten nog wel mee?
Het gaat zelfs zo ver: Meester, wat zijn detectiepoortjes? En wat zijn oproerkraaiers? Houden de mensen in Rotterdam alleen nog maar van Feyenoord?
Beste Sylvana, ik moet u toegeven: Dankzij uw discussie wordt de woordenschat van mijn kinderen steeds groter en groter.
Op de basisschool waar ik werk zitten kinderen met verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden. We hebben Poolse, Somalische, Surinaamse en Turkse kinderen op school. Deze kinderen zijn dol op Sinterklaas en zijn helpende zwarte pietjes. Geen enkel kind neemt de woorden discriminatie of racisme in de mond (en ja, ook deze woorden komen aan bod in onze lesmethoden).
Is het nu echt nodig om dit kinderfeest af te pakken? Moeten de kinderen zich zorgen gaan maken over zaken die eigenlijk voor de grote boze mensenwereld bestemd zijn? Mogen deze kinderen nog gewoon eventjes kind zijn?
Beste Sylvana, om te ervaren hoe leuk en geweldig een Sinterklaasfeest kan zijn (met zwarte pieten natuurlijk) nodig ik u van harte uit om op maandag 5 december langs te komen op onze school. Natuurlijk zullen wij u ontvangen met koffie (melk en/of suiker?) en een echte Bossche bol.
Hopelijk rijdt u onze school niet stilletjes voorbij….