Pleidooi voor de jonge huizenzoeker

MatthijsL 18 mei 2017

Laat ik me even voorstellen. Ik ben 24 jaar, woonachtig in de omgeving Alkmaar en werk in Amsterdam. Sinds twee jaar ben ik fulltime aan het werk voor een gemiddeld salaris. Uiteraard ben ik jong en onervaren dus dat kun je terug zien in wat ik verdien.

Nu ik twee jaar aan het werk ben, begon het toch wel te kriebelen om een eigen plekje voor mij te zoeken. Omdat ik fulltime werk en daarnaast het geluk heb om een vast contract te hebben gekregen, leek het me dat ik best een prima huisje kon kopen. Had ik dat toch even mis.

Allereerst is het maximum bedrag dat ik kan lenen best wel laag. Omdat ik de afgelopen tijd volledig op mijn studie en werk heb gefocust, was ik even vergeten om een vriendin te scoren dus koop ik helaas alleen. Wat er op neer komt dat ik dus ben aangewezen op kleine appartementjes, of klushuisjes waar je u tegen zegt. Als die al beschikbaar zijn, want als je even om je heen kijkt wordt alles voor je neus weggekaapt. Weggekaapt? Ja, en daar gaat dit pleidooi over. Dit is een pleidooi voor de jonge huizenzoeker, richting de lieve pandjesbazen en mensen met teveel spaargeld. Daar gaan we.

Hoi, lieve pandjesbazen en mensen met teveel spaargeld. Ik snap dat u uw bankrekening graag ziet groeien, dat moet zoveel plezier brengen. Helaas betekent dit ook dat u ons, jonge huizenzoekers, de kans belemmerd om een eigen start te maken. Een eigen gezin en familie op te bouwen, in ons eigen huis. Ik snap dat u liever nog meer geld heeft, waar u eigenlijk niet echt een bestemming voor weet. Gelukkig heb ik ook daar een oplossing voor gevonden! Wat dacht u van een super toffe vakantie naar een mooi land naar keuze? Of misschien een nieuwe keuken of gewoon een zwembad in de tuin. Net hoever de portemonnee reikt! Als u echt een geweldig iets wilt doen met u geld, is het doneren aan het goed doel echt een fantastische optie. Misschien krijgt u hier geen materiële voldoening uit, maar geloof me, u helpt ontzettend veel mensen en daarmee voelt u zich misschien nog wel beter? U redt wellicht mensenlevens!

Ik begrijp dat u liever geld wilt melken van de huur die jonge mensen als ik zouden moeten betalen, als we dan alsnog het huis uit willen. Helaas zijn de huren zo hoog dat ik, met mijn jonge mensen salaris, dan bijna geen mogelijkheid meer heb een fatsoenlijk leven te leiden. Dus alstublieft. Ga iets leuks doen met uw geld, ga genieten van het leven. En gun ons de kans om, net als jullie, ook een bestaan op te bouwen.

Ik dank u zeer.