Alwetende alleskunner redt Nederlandse tv-wereld

In de huidige maatschappij is bedreven zijn in één specifieke discipline al lang niet meer genoeg. Dertig jaar geleden was gemiddeld presteren nog ruim voldoende. Tegenwoordig moeten we in dit land vooral uitblinken om waardering te krijgen. Veel mensen accepteren dat en nemen genoegen met een rol in de marge. Maar dat lukt niet iedereen. Neem Peter R. de Vries.
Waar moet je beginnen als je over Peter R. de Vries schrijft? Het is een niet te beantwoorden vraag. Peter Rudolf is namelijk nogal wat. ‘Die misdaadverslaggever’, ‘die voetbalmakelaar’, ‘dat vriendje van Cor van Hout’ en ‘die betweterige reserve-tafelgast van allerlei talkshows’. Wat kan en weet hij eigenlijk niet? Precies, hij beheerst alle facetten van onderwerpen als sport, misdaad, damesmode en zeehondencrèches. Toch, Peter?
Veel mensen storen zich aan Peter. Dat is niet erg, maar wel begrijpelijk. Waar anderen nederig naar de grond staren als ze een complimentje krijgen, geeft Peter zichzelf nog een schouderklopje na. En wanneer loftuitingen uitblijven, moet je jezelf maar op de borst slaan. Publiekelijk. Het ultieme voorbeeld van narcisme. Peter handelt uit pure onzekerheid over zijn eigen ik. Kan niet anders. Hij wordt namelijk alleen aan tafel van De Wereld Draait Door en RTL Late Night uitgenodigd als de eerste veertien potentiële gasten afbellen en er paniek heerst op de redactie. Niet doorvertellen, alstublieft.
Toen Arend Langenberg eind 2012 overleed, wist Peter niet hoe snel hij moest twitteren dat deze onvolprezen radioman toch maar mooi ‘voice-over was geweest in zíjn misdaadprogramma’. Een onderdeeltje van het SBS-programma van Peter, zó moest men Arend maar onthouden.
Op de uitvaart van boef Cor van Hout sprak Peter de legendarische woorden: “Cor is de meest bijzondere persoon die ik ooit heb ontmoet.” Prima teksten voor een criminelenjager. En de dader van de moord op oud-minister Els Borst moest volgens de alwetende alleskunner worden gezocht in de ‘psychiatrische hoek’. Bedankt, Peter. Essentiële informatie voor de betrokken rechercheurs.
Enfin, volgens zijn eigen website heeft Peter ‘zich ontwikkeld tot een tv-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat op gebied van misdaad, politiek, media en sport.’ Wat zou Matthijs van Nieuwkerk twitteren na Peters overlijden? Ik hoop dit: ‘Peter R. de Vries overleden. Toch de man die steeds kwam opdraven in mijn programma als iedereen afbelde en tevens de meest bijzondere persoon die ik heb mogen ontmoeten.’