De tragedie van de Linkse Nationalist.

Mark de Wilt 14 mrt 2017

Met 15 maart om de hoek zijn we allen druk in de weer. Wie stemt op wat, en waarom zou ik daar ook op moeten stemmen. Persoonlijk ben ik er al lang over uit waar ik op ga stemmen, maar zelfs al won de partij van mijn keuze, dan is dit voor mij slechts een troostprijs.

Ik ben een trotse Nederlander, ik kan je alles vertellen over hoe wij een wereldmacht waren, hoe wij de eerste waren waar het homohuwelijk legaal was, of hoe wij de strijd met de zee hebben gewonnen. Ook kan ik je even goed uitleggen waarom ik Zwarte Piet niet racistisch vind, ik het onbeschoft vind dat beelden van zeehelden gevandaliseerd worden, en dat we er al een paar jaartjes achter zijn dat slavernij misschien niet helemaal juist was, dus of je daar ondertussen even over op wil houden.

Makkelijk toch? Ik stem PVV.

Of toch niet? Ik ben namelijk ook van mening dat de staat voor ons hoort te zorgen. Ouderen en zieken horen niet thuis te blijven omdat ze bang zijn dat ze hun eigen risico niet kunnen betalen. Het studenten-leenstelsel is bagger en mag wat mij betreft weer gauw teruggedraaid worden. Bovendien vind ik ook dat onze cultuur en ons straatbeeld niet compleet zijn zonder de Turkse slager twee straten verder.

Oh, dan toch links?

Dit dilemma heb ik nu dus al enige weken. In de bewoording van ieders favoriete president zou ik Nederland graag weer eens groots willen zien. Ik zou graag op willen scheppen over hoe ons kikkerlandje toch wel beter is dan dat andere land. Het wordt alleen steeds moeilijker. Ben ik een trotse Nederlander die dat gezeur wel zat is over hoe Zwarte Piet duidelijk de herintreding van het slaventijdperk is en die het amper democratische Brussel liever arm dan rijk is? Ja, dan stem je PVV en haat je alle moslims.
Of ben ik iemand die graag wil dat zijn vader nog met pensioen kan voordat die een derde kunstheup aangenaaid wordt en die bang is dat die met zijn studieschuld voor zijn veertigste geen huis kan kopen? Ja, dan ben ik een linkse rakker, die graag Bulgaarse uitkeringstrekkers naar Nederland haalt.

Ik heb ondertussen besloten schoorvoetend SP te stemmen, maar alleen omdat de rest het nog bonter maakt. Je zou denken dat met al die nieuwe partijen er toch wel één deze niche zou pakken. Helaas, de politiek stelt weer teleur.