Racebaan met looping

Mark de Jong 31 aug 2015

Hoe kun je nou discussiëren over een zwarte piet? Die wordt toch gewoon zo geboren of wat wordt er nou gesuggereerd? Dat ze nep zijn? We doen nou net of sinterklaas en z’n vrolijke kornuiten niet bestaan en dat we iets te zeggen hebben over hoe zij eruit zien. Sinterklaas is al een paar honderd jaar oud hoor, dat is de enige man op de wereld die recht heeft om te zeggen hoe wij ons moeten gedragen. Ik weet wel waarom hij zich buiten die discussie houdt, hij is te druk met het volkalken van dat boek. Dat moet toch wel bomvol staan met mensen die niets krijgen dit jaar omdat ze niet lief voor elkaar zijn geweest.

Hoe moeten die zwarte pieten zich wel niet voelen? Daar wel eens over na gedacht mensen? Volgens mij krijgen die mannen niet bijster veel betaald, maar wagen ze wel hun leven op gladde daken in te strakke panty’s om ons wat snoepgoed te geven die we ook gewoon in de supermarkt kunnen kopen. Ze kunnen ook gewoon lekker in Spanje blijven hè, dan gaat het hele feest niet door. Gaan dan al die mensen met hun ‘mening’ die schoorsteen door? Dacht het ook niet inderdaad. Ik wil niet stoken hoor, maar waarom hebben we kritiek op de kleur van hun huid en niet op die gekke mutsjes? Als je ze dan toch voor lul wil zetten, pak ze dan daarop. Daar kunnen ze aan werken. Een aflevering van de Modepolitie gewijd aan de look van zwarte piet kan geen kwaad, daar kan ik in komen.

Het maakt mij allemaal geen donder uit hoor, maar dit is toch gewoon vooral niet leuk voor Sinterklaas en zwarte piet? Ik zou het niet zien zitten om op die leeftijd met een boot vanuit Spanje naar Nederland te varen om alleen maar te geven. Het enige wat zij terug krijgen zijn wortels en onduidelijke tekeningen. Ik weet wel dat vliegen met Ryan-Air ook geen pretje is, maar zo’n boot lijkt me ook niet alles. Het is natuurlijk een roeping, zwarte piet zijn, maar ik zou een carrièreswitch serieus overwegen als ik zoveel shit over me heen kreeg. Ieder uitzendbureau zit te springen om zulke lenige krachten die netjes hun werk doen, dat weet ik zeker. Ik heb me verdomme helemaal de verzuring in gerend om mijn pietendiploma te halen, dat is nu zeker ook niks meer waard?

Lieve Sinterklaas,

ik hoop dat u dit leest. Ik wil graag een racebaan met looping.