Stokpaardjes

[email protected] 22 feb 2017

Wandelend met mijn niet aangelijnde vlinderhond in mijn rustige buurtje in Amstelveen, had hij een aantrekkelijk speelkameraadje gespot waar hij enthousiast naartoe rende.

Dit bleek een Amerikaanse Stafford XXL. De eigenaar die begreep dat mensen er bang voor waren had zijn hond wel stevig aangelijnd. Dit weerhield de honden er niet van om toch een poging te doen te gaan spelen. Een tik van de poot van de Stafford was genoeg om mijn vlinderhond te doen buitelen. De Stafford was een zachtaardige vrolijke hond.

We raakten aan de praat en ik vertelde hem het hartverscheurende verhaal van het Syrische meisje van 5 jaar die zwaar door een loslopende Stafford was toegetakeld met vele operaties , littekens en een enorm trauma voor het hele gezin tot gevolg. Ik heb de vader van het meisje in de klas waar ik Nederlandse les geef en zie de gevolgen nog steeds.

Op dat moment zag ik dat de man dacht : “ O, zo eentje” en begon een verhaal over arme Nederlanders en de sluiting van het Willem Dreeshuis. Hij zei ook nog dat zijn hond niet van buitenlanders hield. Ik grapte dat zijn hond dus PVV zou stemmen als dat mogelijk was.

Hij had in feite helemaal niet gehoord wat ik had verteld, zo’n drama bij een meisje van 5 en dan doodleuk met je eigen stokpaardjes aan komen. Toch was het gesprek niet afgelopen, ik vertelde over mijn werk en de vele leuke mensen die ik ontmoet en die hun uiterste best doen hier een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Hij vertelde over zijn werk in een bruin café in Amsterdam waar de drama’s van “Good Old Amsterdammers” je om de oren vliegen. Het werd nog een leuk gesprek.

De volgende dag vertelde ik dit verhaal in een klas ‘Taal en ouderbetrokkenheid’ in Amsterdam. Mijn cursisten vonden dat ik die man iets had geleerd.

Later in de les kwam er een verhaal ter sprake wat me erg hoog zat: De mishandeling van een homo-echtpaar door 3 Marrokaanse jongens . Vervolgens begon Fatima over een aanslag op een moskee in Canada gepleegd door ‘Joden’. Ik wees Fatima erop dat ze precies hetzelfde deed als die man uit mijn verhaal, en nee Fatima, het waren geen ‘Joden’ die de aanslag hadden gepleegd.

Mensen luisteren niet naar elkaar, maar kruipen achter hun stellingen van waaruit ze elkaar met stokpaardjes beschieten.

Neem een voorbeeld aan mijn hond: Niet elke Stafford is een engerd!