VVV-Venlo naar de Eredivisie

VVV-Venlo naar de Eredivisie

VVV-Venlo. Wanneer je die naam hoort, denk je hoogstwaarschijnlijk niet aan een topvoetbalclub als FC Barcelona of Manchester United. Ik eerlijk gezegd ook niet, maar toch besloot ik om dit jaar eens een seizoenskaart te kopen. Dat bleek een goede keuze, want de ploeg van Maurice Steijn heeft dit jaar een goed stukje voetbal op de mat gezet, met als gevolg een enkeltje Eredivisie.

De afgelopen vier jaar hing VVV-Venlo wat rond in de top van de Jupiler League, maar viste telkens naast het net. Na het vertrek van enkele bekende namen als Ahmed Musa en Michael Uchebo, die beiden naar Moskou vertrokken om verder aan hun carrière te werken, ging VVV er niet op vooruit.

Dan zou je je misschien afvragen: hoe kan het dat het nu wel is gelukt om te promoveren? Dat heeft met meerdere dingen te maken. Ten eerste lieten de andere ploegen, zoals MVV Maastricht en FC Volendam, regelmatig punten liggen op belangrijke momenten. Daarnaast konden Ajax 2 en Jong PSV, de nummers 2 en 4 van het moment, niet promoveren. De volgende Eredivisie-kandidaat zou dan pas weer de nummer 3 zijn, Cambuur. Bovendien speelde VVV-Venlo dit jaar erg sterk. Thuis was de Venlose ploeg bijna onverslaanbaar.

Het feest kon al gevierd worden op vorige week vrijdag, 14 april, toen Clint Leemans zijn ploeg nog net voor tijd naar de overwinning schoot. Jammer dat het in Waalwijk was, anders hadden we hier in Venlo een feestje kunnen vieren.

Maar het grote feest moest nog komen. Die maandag erna, op Tweede Paasdag, werd de kampioenswedstrijd gespeeld in de Koel, het stadion van VVV-Venlo. Werd er gewonnen, dan waren we kampioen. Zo niet, dan was het nog even afwachten.

Het werd dat laatste.

Het hele stadion, dus ook ik, was teleurgesteld. Maar niet getreurd, er zijn nog vele kansen om alsnog kampioen te worden. Nog één keer winnen of gelijkspelen kan al genoeg zijn. Maar er is geen druk, want de promotie is al veiliggesteld. Vanaf volgend seizoen kunnen de ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord hun borst nat maken voor VVV!

Maar wat is nou het moraal van dit verhaal? Dat is dat wanneer het even niet helemaal meezit, je toch door moet blijven gaan en door moet blijven strijden om je doel te bereiken. In het geval van VVV-Venlo: ‘Na een seizoen vvvol passie en strijd, is de Eredivisie een feit!’, zoals er op allerlei spandoeken in het stadion te lezen valt.

Marcus Aerts