Welke datum is het?

Mandy 24 sep 2015

Het gevaar van online informatie verstrekken, is dat mensen vaak niet naar de datum kijken. Als je in het openbaar iets persoonlijks vertelt, krijg je daardoor al gauw een stempel voor de rest van je leven.
“Jij bent die depressieveling.”
Ik mis het vraagteken. Als je één keer over een depressie hebt verteld, wil dat niet zeggen dat je vandaag de dag depressief bent. Het kan, maar het hoeft niet. Mensen groeien en veranderen en ik dus ook.
Van het woordje ‘positief’ krijg ik tegenwoordig geen allergische reactie meer. Eerder vertaalde dat woord zich gewoonweg niet naar een gevoel. Het deed me enkel realiseren hoe zwart het in mijn hoofd was.
Ik zit al tien jaar lang verstrikt in Therapieland, want er blijven altijd problemen om aan te werken. Op een gegeven moment verdwijnen dromen. Zonde, want dromen motiveren je richting een positieve toekomst.
Ik ben open over mijn psychische problemen, omdat ik droom over betere hulp voor alle mensen met psychische problemen. Openheid dient hier een hoger doel, waarbij ik slechts een illustratie ben.
Het gaat dus niet om mij als persoon. Voor mezelf levert openheid in eerste instantie alleen maar slapeloze nachten op. Voor mijn familie is de confrontatie ook niet altijd even prettig (sorry). Mijn geschiedenis is niet alleen maar zwart. Dat lijkt misschien zo, omdat ik daarover deel.
Mijn youtube-filmpje, blogs en interviews zijn momentopnames. Het zijn slechts puzzelstukjes van mij of van mijn leven. In werkelijkheid ben ik de hele puzzel, wat zoveel betekent als: ik ben iemand met mindere en sterkere kanten. Net als iedereen.
Voor mezelf droom ik dat ik mijn sterke kanten mag gaan ontwikkelen. Als ik terugkijk op mijn leven zie ik nu ook wat er wel was (pure chocola met hazelnoten bijvoorbeeld). Als je terugkijkt op dingen zijn emoties niet meer vers en kun je beter nadenken en relativeren.
Kijken naar de geschiedenis is echter geen doel op zich. Het moet iets opleveren voor vandaag de dag. Dit geldt op individueel, maar ook op macroniveau. Alles is in ontwikkeling. Vandaag is gisteren niet, maar je kan wel van gisteren leren (een cliché is soms waar).
De puzzel die ik ben, is gelukkig nog niet uitgelegd, dus er is ruimte voor dromen. Wat daarvan terecht komt is bijzaak.
Het gaat erom dat we dromen; hopelijk op zoveel mogelijk data van ons leven.