Recycle speelgoed.. dankbaar en duurzaam!

Mama Esmee 3 apr 2017

Afgelopen week ben ik in huis weer bezig geweest met mijn voorjaars opruimwoede. De kamers van de kinderen zijn aan de beurt. Terwijl ik daar stond om een soort plan van aanpak te maken in mijn hoofd, viel me iets op… wat hebben ze toch veel. Iets wat ik alle ouders in mijn omgeving eigenlijk wel hoor zeggen;`Wat zijn ze verwend!’ Ik wil iets uitproberen..

De kamers zijn zo vol.. maar met wat eigenlijk? De eerste laag wat te zien is, daar wordt eigenlijk dagelijks mee gespeeld. Dan in kasten en achter de eerste rij pennen, boeken en poppen, liggen de spullen waar wel in gekeken is, maar eigenlijk geen kans heeft gehad zich te `ontplooien’. Het is `in de wacht’ speelgoed. Tijd voor een test! Ik ga wat spullen opnieuw inpakken.

De kinderen komen uit school. Dit is het moment! Hoe zullen ze reageren? Het kan toch niet anders dan dat ze zeggen dat ze dat allang hadden?! Maar het tegendeel bewijst dat ze gewoon niet weten wat ze allemaal hebben. `Wow, wat leuk! Bedankt!’ Blij hebben ze de hele middag geverfd en gepuzzeld.

Mijn man en ik kijken elkaar verbaast aan.. wat is onze rol hierin? De kinderen zijn verwend. Voorlopig krijgen ze echt geen nieuw speelgoed meer. Het is wel iets van deze tijd. Bij opa en oma krijgen ze iets, dan in de winkel `nou vooruit, neem maar mee’ en dan alle sinterklaas, kerst en verjaardag cadeaus… ppff! Nee, vanaf nu niet meer. We gaan bewuster hiermee aan de slag.

We hebben in de keuken beloningskaarten hangen waar de kinderen een krul mogen zetten als we vinden dat ze iets goed hebben opgelost, hebben geholpen of gewoon om hoe het is. Als de kaarten vol zijn, mochten ze een cadeau uitzoeken, maar nu ga ik dus elke keer op zoek naar iets nieuws in hun kamer! Heel dankbaar en duurzaam!