Onverwachte kosten medicijnen lopen hoog op

Mama Esmee 24 apr 2017

Dit jaar ben ik slecht gestart met een flinke griep. Heel naar, maar gelukkig leven we in een land met een goede gezondheidszorg en medicijnen wanneer je deze nodig hebt. Ik krijg bij de huisartsenpost voor mijn ondertussen ontwikkelde longontsteking een antibiotica en voor de extreme benauwdheid een inhalator bij de apotheek in het ziekenhuis. Ook codeïne om vooral in de nacht wat rust te krijgen bij het hoesten. Ik moet later deze week meerdere keren terug naar de huisarts, want de medicijnen slaan niet aan en krijg andere.

Na een paar maanden ben ik weer de oude. Dan komt er op een dag de rekening. Ik ben naar de huisartsenpost in het ziekenhuis geweest en heb best wat medicijnen gekregen. Daarom ga ik er al vanuit dat het een bedrag zal zijn wat ik uit mijn eigen bijdrage zal moeten betalen, maar wat ik dan lees, daar word ik echt boos van!

Ik schrik van het hoge bedrag! In de uitleg lees ik dat ik een groot gedeelte voor de uitleg van de apotheek moet betalen. Huh? Oh, ik dacht altijd dat ze gewoon heel professioneel en klantvriendelijk zijn bij de apotheek. Ze zijn verplicht bij elk medicijn uitleg te geven, lees ik later. Daar staat gewoon een standaard bedrag voor wat naast het bedrag van de medicijnen ook moet worden betaald. Maar drie keer dezelfde uitleg over de inhalator wat ik na de eerste keer ook wel begreep? Ook uitleg bij de antibiotica en twee keer dezelfde uitleg bij de codeïne.. Het is ongeveer 13 euro per uitleg. Daar verwacht je een heel opstel van, maar het kan bestaan uit `innemen met voedsel en de kuur afmaken’. Dan gaat de kassa weer open; 13 euro extra verdient. Tjing, tjing!!

Ik word er echt naar van dit allemaal te lezen. Jee, er komen steeds meer kosten bij. Nu snap ik ook de verhalen die ik weleens hoor uit mijn omgeving van chronisch zieken die heel veel medicijnen nodig hebben of mensen met minimale inkomens die gewoon niet meer naar de huisarts durven, omdat ze bang zijn de kosten niet meer te kunnen betalen. Van de medicijnen die ik allemaal heb gehad, moest ik een eigen bijdrage betalen van 49 euro en daarnaast een bedrag van 109 euro voor terhandstelling en begeleidingsgesprek van de apotheek. Dat laatste is dus het overhandigen en de korte uitleg, die ik eigenlijk ook in de bijsluiter kan lezen! Gekkenwerk!!