Cursus bureaucratie voor dummy’s

Maarten Janssen 13 apr 2015

Hallo en welkom bij deze cursus bureaucratie voor dummy’s. In een paar eenvoudige stappen leren we u zo effectief mogelijk de welwillende burger te frustreren.

1. Laat mannen met stropdassen achter een bureau willekeurige regels opstellen.
2a. Zorg ervoor dat die regels zowel onbegrijpelijk voor als niet in te passen zijn bij nauw betrokken instanties.
Let wel, dit dient alleen te gebeuren wanneer u ervoor kiest de regels überhaupt kenbaar te maken. Het heeft de voorkeur dit niet te doen.
2b. Het feit dat uw regels niet stroken met die van andere instanties is het probleem van de andere instanties, niet het uwe.
3. Houd bij het opstellen van de regels rekening met het feit dat alles zwart/wit is zonder ruimte voor heroverwegingen en clementie. De cliënt heeft een dossiernummer, niet een naam.
4. Stel regels op voor het opstellen van de regels.
5a. Stel de regels zo op dat ze altijd in uw voordeel uitvallen.
5b. Zorg ervoor dat het volgen van de regels uitermate kostbaar en tijdrovend is. Dit vergroot de kans dat de cliënt zal afhaken.
5c. Stel regels op voor wanneer de cliënt afhaakt.
6. Wanneer een cliënt de regels in zijn of haar voordeel probeert toe te passen, beticht hem of haar van fraude.
7. In uw communicatie met de cliënt hanteert u de zin “Ik begrijp uw situatie, maar (..)” waar mogelijk. Begrip tonen is begrip krijgen.
8a. Wijs de cliënt op de geldende regels.
8b. Wanneer u de regels op uw website publiceert zorg er dan voor dat een cliënt vanaf de homepage minimaal negen keer door moet klikken om deze regels te vinden. Ook hier geldt: het heeft de voorkeur de regels niet te publiceren.
9. Mocht de cliënt ondanks de zorgvuldig willekeurig opgestelde regels toch aanspraak maken op goedkeuring van een claim controleer dan eerst of deze binnen het quotum valt. Houd daarbij de verhouding 10:1 (afkeuring:goedkeuring) aan om het verdienmodel te laten renderen.
10. Houdt u bij het naleven van de regels altijd aan de daarvoor geldende regels want regels zijn regels en ‘Nee = Nee’.

Veel succes en plezier met uw werk als instantiemedewerker. We beloven u geestdodend werk en de mogelijkheid uit te groeien tot een apathische ‘Nee’-schudder.
Met het voor u persoonlijk opgestelde carrièrepad kunt ook u werken aan uw droom om te eindigen als zielloze materialist in de top van onze graaicultuur. Tot volgende week.