“Het zit wel goed”

Het is soms best lastig. Wat mensen ook zeggen, wat je zelf ook denkt en hoe je er ook in staat. Ik heb mazzel. Ik heb echt geluk met de mensen die om mij heen staan: familie, vrienden, teamgenoten en collega’s. Ik heb geluk mijn eigen manier van dingen zien: nuchter, op afstand en reëel. Ik heb geluk dat ik er openlijk voor uit kan komen dat ik niet, zoals de meeste andere jongens, op meiden val. Ik val op jongens en dat weten de mensen die ik ken en zowat iedereen die ik niet ken (zo gaat dat in een dorp) al een jaar. Nooit heeft iemand zich daar naar mij toe negatief over uitgelaten. Nooit heb ik ervaren dat iemand hier moeite mee heeft en het niet oké vindt. Mijn moeder had al vanaf het begin het idee dat “niemand daar toch een probleem mee zou hebben?”.
Ik ben niet naïef. Nederland is openminded, maar overal, ook bij mij in het dorp zullen er mensen zijn die er moeite mee hebben. Die om wat voor reden dan ook vinden dat dat homoseksualiteit niet kan.

Laatst vertelde een bekende, dat een vriend van hem uit de kast is gekomen. Ik ben dan altijd benieuwd en hoop dat zijn omgeving net zo reageert als die van mij dat deed. Het doet dan oprecht pijn om te horen dat zijn ouders eerst niet meer tegen hem praten en hem vervolgens aan raden het maar beter niet aan anderen te vertellen. Daarna wordt ook nog de vraag gesteld “of hij het wel zeker weet?”, om af te sluiten met “kun je niet je best doen om meiden leuk te vinden?”. Het doet pijn om te beseffen dat, hoewel het voor mijzelf ook echt niet makkelijk was en soms nog niet is, iemand anders het zo moeilijk heeft. Ik zou willen dat dit het enige verhaal is in zijn soort, maar ik ken er helaas meer.

Mensen die zelf totaal geen moeite hebben met onderwerpen als homoseksualiteit, denken vaak dat het in Nederland wel goed zit en zeggen dat ik me niet druk hoef te maken. Ik maak me ook niet druk en ik weet dat ik me wel red, maar zo goed zit het nu eenmaal niet overal in Nederland. Het ligt behoorlijk aan de omgeving waarin je leeft. Toch moet dat niemand er van weerhouden om te zichzelf te zijn.