SEND NUDES

Lucia Vrolijk 23 feb 2017

De seksschandalenverhalen vliegen je om de oren. Het lijkt alsof iedereen zich schuldig maakt aan ‘onbehoorlijke’ zaken. Jonge tienermeiden die zich in een experimentele fase bevinden en hun seksualiteit beginnen te ontdekken, worden uitgedaagd om zichzelf fysiek bloot te leggen en het materiaal te versturen naar al dan niet vreemden. Bewust of onbewust worden ze gedwongen om seksuele foto’s en filmpjes te maken van zichzelf alleen of samen met hun vriendje dat zegt: “Maar schatje, je houdt toch van mij?” Het zijn niet alleen de jongeren die zich laten verleiden tot het vastleggen van eigen intieme pornografische beelden. Zijn we allemaal niet in een keer verleid om dergelijke praktijken uit te voeren? Volwassenen vinden het net zo spannend, maar de consequenties kunnen soms fataal zijn. Opeens word je gechanteerd met het openbaar maken van beelden waarop jij orale handelingen verricht of je sensueel uitkleedt. Je schaamt je diep en je weet niet meer wat je moet doen, de enige manier om te ontsnappen aan deze ellende is zelfmoord. Waarom worden wij veroordeeld op één foute keuze die wij hebben gemaakt?

En is het wel zo fout? We zijn immers allemaal seksueel gedreven wezens en in dit digitale tijdperk lijkt seks steeds makkelijker bereikbaar te zijn. In een geile bui maak je filmpjes met je partner, of kleed je je uit voor een vreemde voor de webcam, omdat je het op dat moment een spannend idee vindt. Maar je weet ook meteen dat je het risico loopt dat jouw pikante beeldmateriaal de volgende dag online te zien is waar de hele wereld van mee kan genieten. Of toch niet? Misschien realiseert men zich niet welke gevolgen deze ogenschijnlijke onschuldige activiteiten met zich meebrengen. Je vertrouwt de ander om je escapades privé te houden, maar zodra je iets deelt via WhatsApp of Facebook, ligt het niet meer in jouw handen. Toch is het niet vreemd dat wij onze seksuele activiteiten op beeld vastleggen, alles draait om visuele content die wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week delen met elkaar.

Is het dan echt zo verkeerd om intieme beelden van jezelf te maken? Nee, het lijkt mij niet, maar let wel goed op jezelf, het zou iets leuks moeten zijn, want het is absoluut geen zelfmoord waard. En wij moeten eens stoppen elkaar te veroordelen, want stiekem ben je net zo…