AFBLIJVEN DOKTER!

Lou Corsius 19 okt 2015

Kortgeleden sprak ik een bevriend revalidatiearts. Hij ging een nieuw revalidatiecentrum opzetten voor mensen met chronische pijnklachten en met chronische vermoeidheidsklachten. Deze klachten staan in het algemeen bekend als SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde klachten. Men gaat er vanuit dat mensen psychische klachten vertalen in lichamelijke klachten. Men noemt dat somatiseren.
Ik vroeg hem of hij dan goed onderscheid ging maken tussen mensen met chronische vermoeidheidsklachten en mensen met ME. ME is een ziekte waarbij inspanning, lichamelijk of geestelijk, leidt tot uitputting en algehele malaise. Deze ziekte wordt door sommigen, ten onrechte in de groep chronische vermoeidheidsklachten geplaatst. Er zijn steeds meer overtuigende aanwijzingen dat het gaat om een ziekte van het neuro-immuunsysteem. Een ziekte met een kans op verslechtering van de gezondheidstoestand, die wordt bevorderd door overtraining en overbelasting.
Tot mijn schrik meldde deze revalidatiearts dat de oorzaak er niet toe doet. Als je deze mensen maar perspectief biedt, dan gaan ze wel vooruit. Hij gaat deze ziekte dus als ik het goed begrijp behandelen als somatisch onvoldoende verklaarde klacht met een niet passende behandeling die mogelijk leidt tot extra gezondheidsschade. Hij was overtuigd van de juistheid van zijn inzichten. Die overtuiging houdt echter onvoldoende rekening met recente aanwijzingen en bewijzen dat er hier iets anders aan de hand is.
ME is een ernstige fysieke aandoening waarvoor in Nederland geen adequate behandelmogelijkheden zijn. Wat we te bieden hebben is niet meer dan pappen en nathouden. Dit werd onlangs exact zo benoemd door een hoogleraar. Je kunt psychologische ondersteuning geven om het enigszins draaglijk te houden en je kunt heel voorzichtig de fysieke inspanningsmogelijkheden op peil proberen te houden met behulp van Pacing. Het zal de ziekte niet genezen.
Een revalidatieprogramma met cognitieve gedragstherapie en graded exercise therapy zal waarschijnlijk leiden tot verslechtering. Dat kan niemands bedoeling zijn. Daarom:
Maak onderscheid. Filter mensen met ME eruit. Ze hebben een ernstige fysieke aandoening. De verkeerde behandeling kan leiden tot extra gezondheidsschade. Geen behandeling is dan nog altijd beter!
Voor de onderbouwing van mijn stellingen zijn gegevens en bronnen beschikbaar. Een aantal daarvan is terug te vinden op mijn linkedin pagina.