About love!

Gisteren sprak ik met mijn collega van het werk. Zij is een nuchtere boekhouder uit de Beemster. Zij viert binnenkort haar 25 jarig huwelijk. Ik vraag haar hoe het hen lukt. Zolang samen. Waarom hebben jullie nooit goesting in iemand anders, waarom hebben jullie er geen zin in om ermee te kappen als jullie ruzieēn om niks? “Oh, dat weet ik niet, daar denk ik niet echt over. We voelen elkaar gewoon goed aan”, zegt ze.

Gaan we voor iemand die op onze vader of moeder lijkt? Vakliteratuur beaamt het. Ik weet het niet.

Ik probeerde het levensscenario wat mijn ouders mij meegaven te ontvluchten. Midden jaren 80 ging ik voor een Fransman, die in alles afweek van mijn eigen historie, dacht ik. Hij was anders, vond ik. Mijn ouders waren ook anders, dus eigenlijk was het conform.
Hij was een selfmade man, sportief, een durfal, een intellectueel en alles draaide altijd om hem. Een beetje zoals mijn vader maar net anders. Ik ben niet sociaal, niet emphatisch of oneindig lief, zoals zijn moeder dat wel was en nog is.
Hij had zijn hele leven naar die ene vrouw gesmacht en toen wij elkaar ontmoeten wist hij: dit is ze!
Ik was verliefd op zijn honger naar kennis en dat hij het leven met huid en haar op vrat. We deden van alles en dat was geweldig, maar we deden het niet samen. Er was geen connectie. Na dertien jaar hielden we ermee op.
Hij is nu al langer met zijn nieuwe vrouw dan wij ooit samen waren. Zij heeft geen van de kwaliteiten die hij toen zocht, maar ze is wel heel erg lief, voor hem.

In 2013, na een laatste poging om iemand te ontmoeten via internet dating, ontmoette ik een man, waarvoor ik al viel nog voordat ik hem leerde kennen. Lijkt hij op mijn vader? Mwah! Een beetje. Hij komt uit een ander milieu en leeft op een manier die mij vreemd is en toch past hij me als een handschoen.
Ik geef hem een tien plus voor zijn doorwinterde somberheid, ook is hij is geen prater en toch spreekt hij tot mijn ziel. Ik zou voor de dood kiezen als ik hem daarmee het leven kan bieden.

Ik selecteerde mannen op het feit dat ze mij graag wilden. Ik was op zoek naar het gevoel van aandacht uit de moederschoot. Nu ben ik samen met iemand die mijn zachtheid naar boven tovert. Als je de mogelijkheid krijgt om te geven dan ontvang je automatisch. Het vinden van iemand die de zachtheid in je aanboort is een prachtig mysterie.