Over een kam

LisetH 16 jun 2015

Afkeurend word iedereen in deze samenleving zomaar door elkaar in groepen geplaatst. Word er naar gevraagd dan zegt iedereen waarschijnlijk nee, maar als je eerlijk bent? Als je eerlijk bent kijk je naar buiten, zit je in de trein of bus en zie je een meisje, blond haar, strakke skinny jeans, leren tas, gouden accessoires, en zonder ook maar na te denken over haar innerlijk hebben jou gedachten haar al geplaatst. Geplaatst in zo’n groep voor alle blonde meisjes die volgens jou voldoen aan het beeld dat jij daarvan hebt. Zonder na te denken over haar als persoon, haar gedrag, haar verhaal.
Zelf heb ik er ook dagelijks mee te maken. Soms heb ik door hoe mensen me zien, en in welke groep ze mij plaatsen, dan zie ik ze gewoon denken. Maar ondertussen weten ze niet hoe jij van binnen bent, dat jij deze kleding stijl simpelweg mooi vind. Ergens is het ook wel logisch want, je kleed je toch naar je gevoel en stijl. Maar toch kan de mens zich hierin heel erg vergissen! En dan is het zo jammer, dat je een persoon die jij allang in een groep hebt gestopt, heel anders blijkt te zijn. Nieuwe vrienden misgelopen, of de ware liefde, allemaal door het oordelen.
Het gebeurd ook werkelijk overal! In de trein kijk je naast wie je gaat zitten als het een beetje druk is. Op school word door de tienermeisjes wat af geroddeld en ook de bouwvakkers weten voor wie ze hun werk pauzeren en een deuntje fluiten. Maar uiterlijk zegt soms zo weinig! Mooie mensen zijn niet alleen de mensen waarnaar gefloten word, die op de reclameborden staan, die 24/7 op tv te zien zijn. Doordat ik over dit onderwerp ben na gaan denken besef ik dat innerlijk voor mij belangrijker is. Nu wil ik niet schijnheilig beweren dat ik niet oordeel, ik oordeelde vaak! Maar ik ga er iets aan doen, want ik zie nu in dat oordelen niet goed is.
Dus denk nu eens goed na, gister bijvoorbeeld, wie heb je toen allemaal in groepjes gestopt en bestempeld in je hoofd? En denk nu na over hun innerlijk. Natuurlijk lukt dat niet want dat is onmogelijk bij een wildvreemde. Maar toch is het wel gelukt bij hun uiterlijk. Denk nu eens aan lieve mensen waar jij om geeft en stel je voor dat deze mensen vreemden zouden zijn. Denk je dat jullie nu hetzelfde met elkaar zouden omgaan?