De Vrijwilligers Beloning

Leonardo1318 20 nov 2017

Al ruim drie jaar ben ik vrijwilliger in Almere. Aanvankelijk voor de stichting SVBS, bij wie ik kook voor eenzame ouderen. In de loop der jaren ging ik meer doen omdat een man van net boven de vijftig nu eenmaal moeilijk aan een baan komt, maar desalniettemin dolgraag wil werken. Gezonde kookles voor kinderen op basisschool en sinds September voor Buitengewoon Almere.
Onder leiding van Millicent Schepman, verzamelt Buitengewoon Almere derving in via supermarkten en plaatselijke leveranciers die normaal wordt vernietigd. Aardappels, vlees, groenten, fruit en brood die bijna over hun THT- datum zijn en de test van mooi niet meer doorstaat, maar waar natuurlijk nog een fantastische maaltijd van kan worden gekookt. Verspreid door de coalitiepartners aangesloten bij Buitengewoon Almere en verwerkt tot een gezonde maaltijd, bedoeld voor de minima.
Prachtig initiatief die nooit zou kunnen plaatsvinden zonder het geweldige werk van de vrijwilligers. Vrijwilligers die vrijwel allemaal boven de 45 jaar zijn. Mensen met het hart op de goede plaats die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij. Belangeloos? Ja, al hopen sommige hiermee toch weer een pad naar de moeilijk bereikbare arbeidsmarkt te vinden. Een donker en eenzaam pad. Veel van hen zijn beschadigd door het leven en kunnen een zetje wel gebruiken. Waar dat zetje vandaan moet komen weet ik wel. De Nederlandse overheid.
Nederland is een raar land als het aankomt op vrijwilligerswerk. Je mag vrijwilligers werk doen, maar je moet blijven solliciteren. Solliciteer je niet dan wordt je bestraft. Vreemd op zijn minst als je weet dat banen worden wegbezuinigd terwijl er in de alsmaar toenemende armoede en ouderenzorg zoveel werk ligt. Jannetje, 55 jaar, alleenstaande moeder met twee puberende zonen is vrijwilligster en heeft een sociale uitkering. Drie dagen per week zet zij zich met hard en ziel in om de hulpbehoevende te helpen. Toen zij plotseling niet meer kwam en ik haar vroeg waarom niet, vertelde zij mij dat drie dagen vrijwilligerswerk haar verboden is. Haar was verteld dat als zij drie dagen vrijwillig werkt zij ook wel betaald kan werken.
Ze wil werken, maar een baan kan zij niet vinden. Met plezier hielp zij ouderen en mensen zonder geld en ze wordt gestraft. Word het niet hoog tijd dat de vrijwilligers die zulk goed werk leveren worden beloond? Een beloningssysteem voor vrijwilligers, hoogtijd in een land waar werken al lang niet meer wordt beloond!