Wanneer worden dromen werkelijkheid?

lanadonse 1 okt 2015

Kijk eens even naar die vraag. Wat een enorme luxe dat we onszelf die vraag kunnen stellen! We leven blijkbaar in een wereld waarin we de kans hebben om onze dromen te verwezenlijken. Is dat niet al een droom die uitkomt?

Ik denk dat dromen werkelijkheid worden door de manier waarop we naar de wereld kijken. In mijn beleving is een droom een verlangen naar een gelukzalige situatie, een ideale wereld waarin jij je ultiem gelukkig voelt. Als jij je in deze wereld gelukkig voelt, leef je in je eigen droomwereld. En dus worden dromen werkelijkheid wanneer jij kunt zorgen dat je je gelukkig voelt.

Dat is denk ik de onderliggende wens van iedere droom: gelukkig worden. Of het nu je droom is om rijk en beroemd te worden, of je grote liefde te vinden, of de wereld te verbeteren: het zijn allemaal dingen die tot een geluksgevoel leiden. Maar of je dat geluksgevoel bereikt, is afhankelijk van hoe je je droom definieert en in welke context je hem plaatst. Betekent rijk worden dat je miljonair bent, in een villa woont en je luxe vakanties kunt veroorloven? Of beschouw je het als een rijkdom als je mensen om je heen hebt om wie je geeft en prijs je je daar gelukkig mee? Ben je populair als je hordes fans om je heen hebt die je bewonderen en met je op de foto willen? Of als je een hechte groep vrienden hebt met wie je mooie momenten kunt delen? Ben je een wereldverbeteraar als je de armoede in Afrika hebt opgelost, of als je je oma helpt haar hond uit te laten?

Door je kijk op de wereld te veranderen bevrijd je jezelf van gedachten die je tegenhouden om je dromen waar te maken. Zoals het in het boeddhisme wordt uitgelegd: streef een ongebonden geest na. Hoe je leeft, wordt bepaald door automatische gedachtepatronen. Zolang je volgens die patronen leeft, reageer je telkens op dezelfde manier. Als je deze gedachtepatronen kunt herkennen en doorbreken, open je het pad naar verbeelding en persoonlijke vervulling.

Je dromen worden werkelijkheid als je je kijk op de wereld kunt veranderen en geluk kunt vinden in de dingen die je op dit moment in je leven hebt. Je kunt groots dromen, maar ook klein. Op die manier heb je de regie over hoe en wanneer je je dromen kunt verwezenlijken. Dus wanneer worden dromen werkelijkheid? Mijn antwoord is: dat kan nu!