Meningen

Konings 27 okt 2016

Iedereen mag een eigen mening hebben en dat is maar goed ook!

En jij mag deze mening dan uiteraard uiten, toch?
En als jij dat mag, dan mag iemand anders dit toch ook?
We hebben allemaal meningen over de meningen van anderen, terwijl iedereen toch vrij staat te vinden wat we willen?

Volop wordt er gepraat over de vrijheid meningsuiting, maar als puntje bij paaltje komt, willen we toch niet horen wat een ander te melden heeft. Het valt op dat in veel discussies het willen overbrengen van een punt veel meer centraal staat, jouw eigen mening dus, dan het luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. In plaats van begrip tonen voor wat een ander nu eigenlijk echt bedoeld, is men vaak alleen bezig met hoe de eigen mening beter uit de verf kan komen. Of hoe men het beste de argumenten van de ander kan weerleggen, vaak zonder na te denken of de mening van die ander misschien helemaal niet verkeerd is.

Talloze discussie vinden plaats, mensen schrijven boze brieven en gevatte columns. Want vanaf je computer iets lezen en daar vervolgens je mening over schrijven is natuurlijk erg gemakkelijk. Een mening vormen op echte feiten gebeurd in mijn ogen erg weinig. Door alle media denken we altijd alles overal vanaf te weten, terwijl dit echt niet altijd zo is.

Maar ga zelf maar eens na: als er iets bij jou in de buurt gebeurd, schrijven journalisten dan echt altijd precies alle feiten? Of worden sommige feiten of bijzaken, die wel belangrijk kunnen zijn voor je beeldvorming, weggelaten? Je kunt namelijk ook niet altijd alles weten als journalist, die hebben ook maar hun bronnen. Hoe betrouwbaar dan ook, sommige zaken kunnen toch net iets genuanceerder liggen dan hoe het in de media gebracht wordt.

Het gaat er ook niet om hoe berichtgeving plaats vindt, maar wel dat veel mensen er vanuit gaan dat het feilloos is. Dat er verder geen andere feiten, randzaken of nuances zullen zijn en dat wat ze lezen altijd waar is. En op basis hiervan wordt een mening gevormd.

Stel jij je nu eens voor dat iemand een mening vormt over jou, puur gebaseerd op een foto en wat jouw omgeving (de betrouwbare bron, in dit geval) over jou zegt. Klopt die echt helemaal? Of zijn er dan ineens wel nuances aan te brengen en zou men dan wel meer achtergrondinformatie moeten hebben?

Denk misschien de volgende keer bij het vormen van een mening eraan, dat niet alles zo zwart-wit is. Zelf Sinterklaas en Zwarte Piet niet.