Driving Home For Christmas

Koen van Enkhuizen 21 dec 2016

Een jong stel zit zwijgend in de auto. Ze rijden op de Duitse Autobahn en zijn Hannover net gepasseerd. De radio staat aan. “Driving home for Christmas” zingt Chris Rea met zijn schurende stem. De jongen doorbreekt het stilzwijgen. “Klopt Chris, we zijn inderdaad op weg naar huis om straks Kerst te vieren”. Het meisje staart met een trieste blik voor haar uit en reageert niet.

Na de irritante commercial met Tim en Tom, die namens Allsecur aan de stoelpoten van de ANWB zagen, begint Paul Young namens Band Aid te zingen: “It’s Christmastime, there’s no need te be afraid.”. Het jonge koppel kijkt elkaar aan. Gisteravond liepen ze op de kerstmarkt in Berlijn, waar een randdebiel het nodig vond om met een vrachtwagen de menigte in te rijden. “Fout meneer Young, we zijn doodsbang!”

De jonge tortelduifjes horen het ijselijke gegil en voelen de blinde paniek van de avond ervoor weer keihard terugkomen. Het was een nachtmerrie. Op ca. 100 meter afstand zagen ze de truck zigzaggend over de kerstmarkt scheuren. Mensen vluchtten weg en kraampjes werden geplet. Inmiddels staat het dodental op 12 en zijn er veel mensen zwaargewond. Mensen zoals zij, die gewoon even een traditionele kerstmarkt bezochten.

“Last Christmas……” klinkt uit de luidsprekers. Wham! houdt geen rekening met de actualiteit. Het jonge stel denkt aan de dodelijke slachtoffers, die vorig jaar hun laatste Kerst vierden.

Nadat verzekeringsmaatschappij Klaverblad heeft laten weten dat ze bijzonder zijn door gewoon te blijven, schalt de stem van Mariah Carey uit de boxen. “All I want for Christmas is you”. De gedachten van het jonge paar zijn bij de nabestaanden, voor wie dit momenteel de grootste wens zal zijn….

“2000 miles” is het volgende liedje. De vermoedelijke dader was een vluchteling, mogelijk uit Pakistan en heeft hij deze afstand ruim afgelegd…. “2000 miles, it’s very far….”, aldus Chrissy. Helaas niet te ver voor de dader……

Het jeugdige stel rijdt inmiddels richting de Nederlandse grens en Paul McCartney neemt de radio over, “Simply having a wonderful Christmastime…!!” Het meisje kijkt de jongen met betraande ogen aan en fluistert zacht: “Ik weet niet of dat nog lukt, Sir Paul.”

Even voorbij Utrecht zet de jongen de radio uit. Even later begint hij zelf zachtjes te zingen: “Driving home for Christmas, Oh, I can’t wait to see those faces”. Ze verlangen meer dan ooit naar de gezichten van hun geliefde familieleden en vrienden. In de wetenschap dat alles anders had kunnen zijn…..