Sinterklaasjournaal 2036

Koen van Enkhuizen 25 okt 2016

Het is maandag 5 november 2036. Vanavond begint de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal en heel Nederland is benieuwd hoe de NPO omgaat met de Witte Pietendiscussie. Er is veel discussie over de witte kleur van de hulpjes van Zwarte Klaas. Het doet sterk denken aan de Zwarte Pietendiscussie zoals die ruim 20 jaar terug gevoerd werd en uiteindelijk leidde tot de metamorfose van Zwart naar Wit.
Nu is die mening langzaam maar zeker weer aan het veranderen. Het merendeel van de blanke medelander vindt het pure discriminatie, dat de Sint enkel beschikt over blanke knechten.

Presentatrice Anouk Teeuwe, voormalig rockbitch en fervent voorstander van de Witte Piet zegt daarover: “Als de NPO terugvalt op Blackface dan pleur ik gelijk op! Zoals ik in 2011 al zei, Zwarte Piet is achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend”.

Jörgen Raymann, die al jaren de rol van Zwarte Klaas vervult, is genuanceerder in zijn mening. “Ik vind dat in ons multiculturele kikkerlandje ook aandacht moet zijn voor de blanke minderheden. Dus als dat deel van de bevolking een aanpassing wil van de Witte Piet, moeten we dat zeker overwegen. Je zou dan kunnen denken aan een Witte Piet met roetvegen of zo….”

Paniekpiet Jandino Aspiraat laat weten: “Ik laat me elk jaar met veel liefde wit schminken. Maar we moeten niet vergeten dat het een kinderfeest is en het maakt die kindertjes niets uit welke kleur de Piet heeft”.
Wegwijspiet Churandy Martina vindt het allemaal wel best zo: “Ik ben blij, man….”

Minister van Cultuur Sylvana Simons zegt: “Laten we vooral rustig blijven en geen overhaaste beslissingen nemen. Zwarte Piet was een uiting van discriminatie en slavernij. We moeten openstaan voor de mening van onze blanke medelander, maar als Zwarte Piet terugkeert ben ik weg!”
Wasmiddelenfabrikant Robijn haakt daar op in: “Wat wit is moet wit blijven!”

De NPO laat bij monde van directeur Erik van Muiswinkel weten, dat het team van het Sinterklaasjournaal net als de rest van Nederland niet hetzelfde denkt over Witte Piet. “De één wil een snellere verandering dan de ander. Diverse ideeën worden geopperd, zoals bruine roetvegen en zwarte stippen. Ook de Grijze Piet wordt als acceptabel alternatief gezien.”

Actiegroep “Kick Out Witte Piet” heeft besloten actie te gaan voeren bij de landelijke intocht in Sint Nicolaasga.

Nu maar hopen dat alle makkers het wild geraas op tijd staken, zodat het voor de kinderen toch weer één groot feest zal worden.