Op z’n Hollands

Koen-Machiel van de Wetering 28 aug 2015

Soms zijn er van die zinnen die je echt even op je wil laten inwerken. Waar je woord voor woord op wil kauwen, om er zo lang mogelijk van te genieten. Want ja, tuurlijk zijn we trots op onze topatleet. En met geld verdienen is niks mis. Maar als je het op déze manier kunt formuleren, dan ben je gewoon een artiest. Dan ben je een hele grote.

Okee, komt ie.

"Een frisse Hollandse meid in een heel unieke setting. Daar zitten heel veel mogelijkheden aan."

Aldus de heer Patrick Wouters van den Oudenweijer (chique naam!) van managementbureau House Of Sports. Die de belangen behartigt van Dafne Schippers, onze nieuwe Nelli Cooman (maar dan blank en blond). Schippers won zilver op de 100 meter sprint. Cooman won ooit, maar dat geheel terzijde, tweemaal goud. Maar dan op de 60 meter indoor, beduidend minder heroïsch natuurlijk dan de 100 meter outdoor. Joost mag weten waarom.

Maar goed, die prachtige zin dus. Die bestaat uit drie overheerlijke gangen. Eerste gang: "een frisse Hollandse meid". Schippers is niet zomaar fris, nee, ze is fris én Hollands. Niet fris en Nederlands, niet fris en Utrechts, nee, dat zou te min zijn. Wie écht fris is, is HOLLANDS. Net als onze bloemen, onze jongens, onze luchten en onze nuchterheid.

Tweede gang: "een heel unieke setting". De setting is niet zomaar uniek, nee, die is HEEL uniek. Unieker kan eigenlijk niet, unieker dan dit gaan we het nooit meer meemaken. Typisch HOLLANDS uniek, zou ik bijna willen zeggen. Zo uniek is het.

En dan de derde gang: "heel veel mogelijkheden". Niet zomaar wat mogelijkheden, nee, HEEL veel mogelijkheden. Een frisse Hollandse meid in een heel unieke setting, dat is gewoon een schot in de commerciële managementroos. The sky is the limit! Je moet wel zo blind zijn als een paard om dat niet te zien.

Ik feliciteer de heer Patrick Wouters van den Oudenweijer van harte met zijn prachtige zin. De losse gangen zijn al hoogstandjes op zich, drie Michelinsterren meer dan waardig. Maar de drie gangen bij elkaar opgeteld, zijn pure poëzie. Ik wacht zijn unieke plannen voor onze Hollandse Dafne met frisse belangstelling af. En ik kan nu al niet wachten tot hij zijn mond weer opentrekt. Patrick, make us happy, ga voor goud!