Weg met Zwarte Piet!

Karl 31 aug 2015

Nederland is het zat. Elk jaar dezelfde discussie, elk jaar weer hetzelfde gezeur, dat oeverloze geneuzel: Zwarte Piet, wiedewiedewiet, is ‘ie racistisch, of is ‘ie ‘t niet? Het moet eens afgelopen zijn. Maar met stijfkoppen aan allebei de kanten, lijkt een oplossing nog ver weg. Bestaat er een alternatief voor Zwarte Piet? Iets waar zowel de voorstanders als de tegenstanders het mee eens zullen zijn? Het korte antwoord is: nee. Het lange antwoord is: neeeeeeeeeee! Maar er is wel een oplossing waar niemand tevreden mee zal zijn, en die oplossing heet Krampus.

Ja, dat lees je goed: KRAMPUS.

Krampus is de Zwarte Piet van onder andere Oostenrijk, Italië en je ergste nachtmerries. De naam is afgeleid van het Oudhoogduitse woord voor klauw (‘krampen’), en niet onterecht, want Krampus heeft gigantische klauwen, een zwarte vacht en een angstaanjagend hoofd met hoorns. In de nachten voor 5 december zwerft de Krampus met roestige bellen en kettingen over straat, op zoek naar stoute jongetjes en meisjes om in zijn zak te stoppen. Misschien komt hij wel je huis binnen, verstopt hij zich in je kast en wacht hij tot je slaapt. En als hij je pakt, dan neemt hij je niet mee naar Spanje, nee: Krampus neemt je mee naar het bos. En in het bos, daar verzint hij wel een passende straf voor je die maniertjes van je!

Zeg nou zelf: als dat niet genoeg is om die brutale rotjongeren van tegenwoordig in één klap braaf te maken, wat dan nog wel?

Dus stel je voor: dit jaar probeert het Sinterklaasjournaal eens niet de gemoederen te sussen met een laffe Roet- of Regenboogpiet. Nee, dit jaar is alle contact met Spanje en de stoomboot verbroken. Dieuwertje Blok gaat op onderzoek uit, ze probeert te achterhalen wat er met Sinterklaas gebeurd is. Maar dan verdwijnt ze op mysterieuze wijze. O jee, wat nu? De NOS bericht over de verdwijning, Peter R. De Vries bemoeit zich ermee. Dan gebeurt het, de stoomboot komt aan in Meppel, ogenschijnlijk verlaten. Opeens komt er een leger van Krampussen tevoorschijn! En Sinterklaas doemt op boven deze duivels met een megafoon en hij roept: ‘Ik kom orde op zaken stellen, Nederland! Jullie zijn allemaal stout geweest! Geef je over, Nederland! Verzet is nutteloos! Geef je over aan de wraak van… Krampus!’ Waarop Dieuwertje Blok in Krampuskostuum met een driedubbele salto uit de schoorsteen springt en een huilend meisje in haar rugzak stopt.

Ik ben voor – wat jullie?