Gun jezelf en anderen alle goeds!

Jos 23 dec 2016

Je zal maar een baan hebben dat niet inspireert. En iedere dag 8 uur lang tegen dezelfde mensen aan moeten kijken. De verveling begint vaak al op de maandag, want dan worden velen van ons eraan herinnerd dat we een saai en inspiratieloos leven hebben. Je ziet je collega’s vaker dan je partner, soms is dat goed, maar meestal niet. Veel mensen kijken op de maandag al uit naar de vrijdag. Na de vakantie werken mensen zich naar de volgende, want werken, tja, dat moet nou eenmaal, we hebben niets in te brengen, nietwaar?

Nee, dan een baan waar je iedere dag andere mensen ziet, een andere omgeving, die ook steeds veranderd. Een baan dat zelden verveelt en ook nog aardig goed verdient, dat wil iedereen toch? Dat werk bestaat nog… nóg wel, want er zijn ook mensen die dat anderen niet gunnen, om welke reden dan ook. Een reden is bijvoorbeeld het feit dat je zelf een saaie baan hebt en anderen niets meer ‘gunt’. Een reden kan zijn dat gevarieerd werk meer geld kost en te duur is. Dat hoeft dus niet.

Ik werk bij een werkgever die graag alle manieren aangrijpt om geld te besparen en daarmee meer winst te maken. Niets bijzonders dus, want dat doet elk bedrijf wat wil overleven, nietwaar? Mijn werkgever behoort tot één van de prettigste om voor te werken. Dat willen ik en mijn collega’s graag zo houden, door ons werk niet verder te laten uithollen. We willen geen saai werkpakket, net zo min als u dat voor uzelf wenst.

Mijn collega’s en ik weten overigens ook zeker dat wij ons werk ook veiliger kunnen doen als we voldoende variatie hebben tijdens onze werkzaamheden. Ook is het ziekteverzuim lager bij gevarieerd werk. En als het om veiligheid gaat, gaan wij ver, heel ver. Soms gaan we zó ver dat we daarvoor het werk willen neerleggen, want we kunnen tenslotte weinig anders.

Vandaag hadden we dat willen doen, niet om u als klant te benadelen, juist niet. We willen het beste voor u, maar dat kan alleen als we ons werk veilig en prettig kunnen doen. U mag dan misschien alle feestdagen en weekenden vrij zijn, maar wij zijn dat vaak niet. Wij staan voor u klaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week, alle dagen van het jaar. We nemen de agressie en ander ellende vaak op de koop toe, tot we ook daar een grens bereikt hebben.

We willen graag ons leuke kanten van ons werk, leuk houden. Wij denken dat gevarieerd werk voor iedereen beter is, wij gunnen dat onszelf, maar ook u.

Ik wens (en gun) iedereen een goed, gezond én gevarieerd nieuwjaar!

MeesterJos, machinist NS