STRIJD TEGEN STOFFIGE IMAGO’S begint in…

Jos Rietveld 25 sep 2017

STRIJD TEGEN STOFFIGE IMAGO’S begint in…

Op mijn werk lees ik in de middagpauze Metro. Ik los, onder het eten van mijn meegebrachte boterhammen een of meer puzzels op terwijl ik met collega’s praat en lach.

Op donderdag 21 september lees ik dat Kayleigh, Paul en Sietske ten strijde trekken ‘tegen stoffig geschiedenisimago’. Prima, dames en heer, goed initiatief. Als reizende reporters gaan ze dit jaar het land in om de Maand van de Geschiedenis, met thema Geluk, op een toegankelijke manier in woord en beeld brengen. Mooi, prachtig, denk ik verder.

Benieuwd wat ze van onze Dag vinden. Bijvoorbeeld het evenement in en om RHC, het provinciaal Regionaal Historisch Centrum, lees ‘archief’ waar het inderdaad allesbehalve stoffig is. Omdat onvervangbare bronnen nu eenmaal giga-stofvrij bewaard moeten worden. Deze dag met uitgebreide streekbio-catering en ontelbaar activiteiten voor alle ongeveer 3.000 hips en oubo’s, is uitgegroeid tot een reünieachtig feestje met nieuwe bands en onverwachte optredens met artiesten van diverse pluimage. Er zijn lezingen, bus- en boottochten en er is een speciaal kinderprogramma en alles is vergees. (Zo noemen wij dat als je er niets voor hoeft te betalen omdat je dat indirect al deed door je belastingaanslag te voldoen.)

Kayleigh, Paul en Sietske gaan, zo lees ik, naar het Rijksmuseum en naar de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis. Vast ook leuk en interessant. Hoe leuk het hier is komen ze toch niet beleven, daarvoor is het Hoge Noorden veel te ver weg. En eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg. Lees de geschiedenisboekjes er maar op na.

Jos Rietveld, Groningen