Grenzen der Geschiedenis

Joëlle Burger 22 sep 2016

Grenzen der geschiedenis
Grenzen komen en grenzen gaan, maar de grenzen zullen altijd bestaan!

Dagelijks zijn wij op zoek naar grenzen, hetzij eigen grenzen; hetzij de grenzen van de wereld. Grenzen ontbreken of vervagen in veel gevallen. Vroeger gingen er vele buiten de gebaande grenzen. De grenzen zijn door de jaren uitgebreid, maar er wordt ook weer veel afbreuk gedaan aan de grenzen. De stip aan de horizon verdwijnt veelal.

Ikzelf verleg dagelijks mijn grenzen. Althans er zijn normen en waarden opgesteld en de economie (hetzij ikzelf) verwacht een hoop. Maar wanneer is nou een grens bereikt? Welke grenzen zijn daadwerkelijk het belangrijkst in je leven? Je rechten en plichten kennen? Of spelen er nog veel meer soorten grenzen als armoede; onmacht en ziekte.

Tijden van goede jaren komen en gaan. Kinderarbeid zoals vroeger kennen wij gelijk niet in ons land. Naast alle wrede oorlogen, die vooral op godsdienst en ongelijkheid zijn gebaseerd, ben ik het zat om alsmaar ook mijn eigen grenzen op te zoeken. Mijn eigen emotionele grenzen kennen en hier niet overheen gaan is voor mij al een dagelijks issue waarmee ik bezig ben. Maar door mijn strijd en vechtlust destijds en door het leren van alle problemen die ik destijds op de hals heb gehaald, ben ik er klaar mee!

Zoals de handel is ontstaan, zoals grondgebieden weer naar zijn recht zijn toebedeeld, zoals schepen; vliegtuigen en treinen een grens kunnen vormen. Zo heb ik mijn emotionele grens bereikt.

De vaderlandse geschiedenis heeft mij geholpen naar de weg van mijn eigen grenzen! Ik ken mijn grenzen weer. Ik leef weer en geniet van de natuur, de vrijheid, en het mooie aan het dagritme. Grenzen vervagen niet, nee desalniettemin is het de uitdaging om telkens weer mijn eigen grenzen te verleggen en de stip aan de horizon te verschuiven.

Ik leer! en de wereld leert! Vind de kracht om iedere grens te bereiken die je altijd al had willen bereiken! De geschiedenis der grenzen heeft dit gecreëerd. Iedereen en alles kan een grens bereiken. Vind de kracht om te accepteren hoe alles nu is en dit los te laten. Leer van fouten in het leven. De wereld draait door. De geschiedenis zal dit je leren!

Grenzen komen en grenzen gaan, maar de grenzen zullen altijd bestaan!
(Auteur: Joelle Burger)
Datum 21-09-2016