De intermediair, een afhankelijk advies!

Job Willems 27 jul 2015

Zie je jezelf al zitten bij die openslaande deuren met je meissie? Dit is een uitdagende baan hoor en je werkt met een hele leuke club jonge mensen! Nou ik ga een offerte opmaken, die compleet onafhankelijk is, en daar rolt dan een grondig hypotheekadvies op maat voor u uit!

Deze zinnen zal je vaak horen bij de intermediair, of degene praat in jouw straatje om het te verkopen, of de intermediair doet voorkomen alsof hij onafhankelijk en objectief is.

In veel bedrijfstakken komt het beroep aan bod, de makelaar, arbeidsbemiddelaar, onafhankelijke hypotheekadviseurs, pensioenadviseurs, spelersmakelaars etc. Je herkent de mensen vrij snel, een onafgeronde studie of de makkelijkste hbo opleiding die erbij stond net gehaald, repre, soms een echt pak, soms een guitige spijkerbroek met jasje. Andere kenmerken zijn gevoel voor humor , doen gewichtig of ingewikkeld over hun werk, netwerker (drinken/roken), de helft heeft een grote bek (dat zijn dus precies degenen waar je niet moet zijn!), de beteren houden hun bek dicht en laten zich vinden doordat ze een goede reputatie hebben.

Waarom bestaan intermediairs nog terwijl veel mensen eigenlijk wel weten dat zij weinig extra waarde toevoegen? Het antwoord is schaarste, of een netwerk waar jij niet bij kunt en/of te zorgen dat je voordoet dat de aan te kopen materie heeeeel ingewikkeld is.

Wanneer wel
Netwerk is key overal in de wereld, schaarste doet de rest, ga jij maar een makelaar omzeilen in Amsterdam met 30 kijkers per huis als je zelf geen netwerk op dat gebied. Ga maar een software developer vinden voor je bedrijf zonder dat je zelf the know-how en het netwerk hebt, onbegonnen werk!

Wanneer niet
Het 2e moet je wel voor waken, pensioenen en hypotheken zijn niet zo ingewikkeld maar er wordt gedaan alsof. Zeker nu, bij hypotheken je hebt lineair en annuïteit, bij pensioenen kan je of per maand iets in een fonds gooien of je gooit 1 groot bedrag in een fonds waarbij je moet oppassen voor de kosten die een verzekeraar rekent. Een andere optie is dat je zelf belegd en spaart of dit laat doen. Veel moeilijker is het niet. Bedenk nu dat diegene met HBO of MBO zwakstroom die tegenover je zit het ook begrijpt, dus waarom zou jij het niet kunnen begrijpen??