De sluipmoordenaar

Jimmy Kemkes 9 feb 2016

De wekker gaat. Een monotoon klaagzang om het begin van een nieuwe herhaling aan te duiden. Het van tevoren gekozen kostuum voor vandaag hangt netjes over de stoel, zoals altijd waar het hoort te hangen. De kleren, een uiting van onderscheiding, verliezen met elke keer dat ze gedragen worden meer van hun persoonlijkheid en vallen niet meer op in het alledaagse. Zoals een spijkerbroek vroeger een teken van verzet was, is het nu niks anders meer dan een omhulsel.

De ochtendrituelen afgaand, altijd in dezelfde volgorde. Maar waarom zou het anders moeten? Verandering is afwijken van het bekende pad en daar waar het onbekende begint, durven zich maar weinig te wagen. Maar goed, geen tijd om daarbij stil te staan, want de stroming van de menigte geeft niet toe aan tegenwicht. Elke ochtend dezelfde mensen, dezelfde tijden, dezelfde intenties. Zo veel mensen die hun eigen weg volgen, die zo overeenkomt met die van anderen, dat er niet meer sprake is van individuen, maar van een collectief.

Maar pas op! Dat collectief, dat elke dag het samenzijn viert door zich als een massa voort te bewegen, is ten prooi gevallen aan de sleur. De sluipmoordenaar, die steeds meer van deze kudde schapen uiteendrijft, totdat er niet meer valt te spreken van een groep. Deze stille moordenaar sleurt iedereen weg die niet meer bij het collectief hoort, niet meer tegen het alledaagse kan en niet meer de vaste lijnen van het leven wilt volgen.

Wat er met deze afvalligen gebeuren zal, valt moeilijk te voorspellen. Sommigen raken de weg kwijt terwijl gelukkigen het pad terugvinden, het pad van vrijheid. Wat vrijheid brengt, dat weet niemand. Maar gepakt worden door de sluipmoordenaar? Nee dat worden ze voorlopig niet meer. Tenminste, als ze slim genoeg zijn om de vaste patronen van het collectief te omzeilen.

De wekker gaat. Ditmaal de loftrompet van een nieuwe dag, een nieuw begin. Vrij van de kudde, uit het vizier van de sluipmoordenaar. Het is een mooie dag om nieuwe kleren te kopen, teken van een nieuwe persoonlijkheid. In ieder geval, voorlopig dan.