De tips van de rijinstructeur

Jim le Kluse 22 mrt 2017

Het is een uur voordat ik af moet rijden voor mijn rijbewijs. Ik zit in de lesauto naast mijn rijinstructeur Marcel om nog even voor te rijden voordat ik echt aan de bak moet. Hij gaf mij nog één tip voordat we begonnen aan de rit. Als het te spannend wordt, denk dan aan leuke herinneringen. Ik nam me voor het te onthouden en ging rijden.
Tijdens die rit ging het soepel en werkte ik rustig toe naar het examen. Als we dan al snel zijn belandt bij het CBR gaat het dan toch echt gebeuren. En gek genoeg denk ik dan niet aan de tip die Marcel mij zojuist gaf. Ik dacht aan vorige week, toen hij me nog iets duidelijk wilde maken.
‘Wees zelfverzekerd. Als je dat uitstraalt scheelt dat al veel. En in het verkeer ben jij altijd de zekere factor. Alleen jij weet waar je naartoe gaat, dat weet je niet van anderen.’
Daar zit zeker wat in. Want in het verkeer moet je altijd rekening houden met anderen, maar moet je ook je kansen pakken. Anders kom je immers ook nooit op de bestemming aan.

De examenrit gaat beginnen. Ik rij met de examinator weg met een opmerkelijk goed gevoel.
De drie kwartier vlogen om. Toen we terugkwamen stak de examinator glimlachend een duim op. Het is gelukt.
En wat was ik? Zelfverzekerd. Ik had die laatste tip van de goede herinneringen niet eens meer nodig.
Mijn vreugde gaf me ook weer stof tot nadenken. Want is dit misschien in het leven ook gewoon niet zo? Dat je altijd positief in het leven moet staan en zelfverzekerd moet zijn? En dat als het even niet lukt, je niet gelijk een somber gezicht hoeft te trekken? En dat jij ook degene bent die zeker weet wat je gaat doen? Anderen kunnen je beïnvloeden, maar ben jij niet degene die zelf kiest voor de juiste keuze? En als je een plan hebt, iets wilt bereiken, ben jij dan niet degene die wat moet gaan doen?
De tips zal ik niet snel meer vergeten. Met kennis en positiviteit kan je aardig ver komen. En al maak ik, de jongen die overal wel weer over nadenkt, er tips van die in het algemeen goed bruikbaar zijn en bedoelde Marcel het misschien alleen voor het autorijden, ik ben hem alsnog dankbaar. Ik kan nu met een gerust hart de weg op gaan. Met de tips in mijn achterhoofd.