Spetterende seks

JannekeE 25 apr 2017

Vroeger wilde ik dolfijnentrainster worden – wie niet? Alle meisjes op mijn basisschool hadden Flipperrugzakjes, dolfijnenschriften en tuimelaarvulpennen. In het zwembad speelden we dolfijntje: we probeerden met tegen elkaar geklemde benen salto’s te maken uit het water. Wat een feest toen we op schoolreisje naar het Dolfinarium gingen en we onze voorbeelden op de neuzen van dolfijnen zagen balanceren. Ook herinner ik mij de wedstrijd Idolphins, waarbij kinderen auditie konden doen voor Junior Dolfijnentrainer. Omdat ik geen acrobatische talenten bezat – ik kon enkel het alfabet boeren – zag ik mijn marineblauwe wolk langzaam vervagen.

Inmiddels ben ik in opleiding voor wetenschapster. Noem het een radicale wending of zie het als een onderdeel van het volwassen worden – tja, kleine jongetjes worden ook niet allemaal brandweerman. In ieder geval heb ik er een kritischere blik op nagehouden. Allicht niet zo scherp als de makers van het programma Rambam, die de educatieve waarde van het Dolfinarium in twijfel trokken. Ze wilden het zeezoogdierenpark zelfs als circus bestempelen. Bovendien bleek de grootte van het showbassin niet in de buurt te komen van de ruimte van de diervriendelijk ogende lagune – laat staan van de oceaan waar de intelligente dieren normaliter zouden rondwemmen. De onthulling van het bestaan van een dolfijnenrukker, om dolfijnenzaad te verzamelen voor het produceren van nageslacht, deed uiteindelijk mijn kinderdroom definitief in rook opgaan.

Afgelopen week was er weer dolfijnennieuws. De onschuldige kindervriend werd opnieuw in verband gebracht met obscure volwassen praktijken. Canadese onderzoekers stelden namelijk dat dolfijnen mogelijk seks hebben voor hun plezier. Net als mensen eigenlijk. Met een zoutoplossing slaagden de wetenschappers erin de penis van een overleden dolfijn in erectie te brengen – een soort Viagra post mortem! Door vervolgens de genitaliën van overleden dolfijnen in allerlei standjes in elkaar te schuiven – kamasutra ex vivo – ontdekten ze dat de dieren niet louter vrijen in het standje met de meeste kans op bevruchting. Ook het feit dat dolfijnen buiten vruchtbare periodes seks hebben, versterkte hun bevindingen. Wellicht een interessante aanvulling op het educatieve programma van het Dolfinarium? Lang leve de wetenschap.