Een kerstkaart ‘+’ naar het Nationaal Ouderenfonds

Jaap Bastiaan 12 dec 2016

Ik werk op een groot postsorteercentrum en de komende dagen moeten mijn collega’s en ik tientallen miljoenen kerst- en nieuwjaarskaarten sorteren. Verreweg de meeste kaarten worden verwerkt door imposante machines, maar enveloppen met te afwijkende formaten moeten we met de hand sorteren. En dat zijn er toch veel. Heel veel. Een paar belangrijke, zeg maar onontkoombare tips: noteer de juiste postcodes, plak de enveloppen dicht en doe ze op tijd op de bus. Vooral met de eerste twee adviezen gaat nogal eens wat mis, dus nogmaals: noteer de juiste postcodes en plak de enveloppen dicht. Bij voorbaat dank!

Ik heb niet zoveel met e-cards, want ik kan mijn personal computer moeilijk aan de muur hangen. En een kaart met een handgeschreven tekst vind ik toch veel persoonlijker. Op de envelop van een verjaardagskaart las ik onlangs: ‘échte post is zoveel leuker’.

Sinds een paar jaar voert mijn werkgever een speciale actie: iedereen verdient een kerstkaart, ook iemand die je niet speciaal kent. Daarvoor is een extra postzegel gereserveerd op het velletje met de kerstzegels. Ik stuur de kaart dit jaar naar het Nationaal Ouderenfonds in Bunnik. En ouderen zijn altijd dol op versjes en gedichtjes. Dus schrijf ik er ook een bij:

ik kijk soms naar boven
want ik wil graag in iets geloven
ik kijk wat meer naar beneden
want ik wil niet worden overreden
maar ik kijk het liefst en het vaakst om me heen
want er is altijd wel iemand alleen

ik wens u al met al
vooral en bovenal
een gezond 2017
en tot schrijfs of ziens
misschien

Ik heb nog een kerstkaart en een paar postzegels over, dus verstuur ik er nog een. Ik doe er ook kopie van een foto van me bij, plus een gefrankeerde en geadresseerde retourenvelop, zodat de mevrouw of meneer die mijn kaart ontvangt, me een berichtje terug kan sturen, zonder dat het hem of haar geld kost. En zo’n kerst- en nieuwjaarskaart ‘plus’ maakt mijn kaart ook minder anoniem. Kleine moeite, toch? En wie weet levert het een sympathiek contact op. Misschien een tip voor PostNL om er voortaan een antwoordkaartje bij te doen. Niet dat we niet genoeg te sorteren hebben, uiteraard, maar toch.

Tot slot wens ik iedereen alvast gezellige feestdagen toe. En, zoals al vermeld: vooral en bovenal: een gezond 2017!