Ouwe zaadstengels boeken: Gijp, Kieft, Hay, Bruce

Jaap Bastiaan 29 nov 2016

Vroeger gaf je je vader of man een doos sigaren of een slof sigaretten. Maar steeds meer mannen stoppen met roken of roken helemaal niet, dus wordt het ook steeds moeilijker om een sinterklaascadeau voor pa of manlief te bedenken. Echter sinds een paar jaar is er een nieuwe mogelijkheid: een boek. Meestal gaat het om een sport- of muziekboek met een nostalgisch tintje. En natuurlijk: elk jaar verschenen wel een paar interessante sport- en muziekboeken, maar het was toch echt een nichemarkt. Sinds een paar jaar is het een echte groeimarkt geworden: de ouwe lullen of ouwe zaadstengels boeken. En die kreeg vooral gestalte dankzij het boek over voetbalanalist en vrolijke noot René van der Gijp. Of misschien moet ik zeggen – ere wie ere toekomt – Johan Derksen, de uitgever van veel voetbalboeken. Van het eerste boek van Gijp zijn inmiddels al meer dan 360.000 exemplaren verkocht. Ook het tweede boek over Gijp is een hit. Al snel volgden er meer bestsellers over ex-voetballers, zoals Kieft, Cruijff, Riksen, Boskamp, Kraay, enzovoorts.
En deze week verscheen een ongetwijfeld nieuw verkoopsucces: Buitenbeentje, een boek over ex- voetballer Johnny Rep, een speler die het geluk had om in topteams te voetballen, zoals het Ajax van Cruijff en Michels en het Oranje van ’74 en ’78. En John hield van avonturen en avontuurtjes.
De meeste van deze vaak onthullende en met veel human interest geschreven boeken heb ik gelezen. Ze lezen ook gemakkelijk weg en zijn erg geschikt voor die groep mannen die niet veel lazen of lezen.
Daarnaast zijn er voor ons, ouwe lullen of zaadstengels, talloze muziekboeken verschenen. Een megahit was: Hay. Ik heb het boek van Sander Donkers met veel plezier gelezen. Meer van dit soort boeken graag. Namen genoeg: George Kooymans, Jan Akkerman, Boudewijn de Groot, Eddie van Halen, noem maar op.
Nog zo’n bestseller: de autobiografie van Bruce Springsteen. En dan moet ik het natuurlijk ook nog hebben over de kersverse Nobelprijswinnaar voor de literatuur: Bob Dylan, de met grote afstand, meest invloedrijke tekstdichter die de popmuziek ooit heeft voortgebracht. Verscheidene heruitgaven moeten nog verschijnen, maar ik heb al een aardig boekenplankje over Dylan. Ik hoop nog op de vertaling van Behind the shades, van Clinton Heylin, volgens de zogeheten Dylanologen een van de beste biografieën over Bob Dylan.
Overigens lees ik ook graag een roman, thriller of gedichtenbundel. En een krant, dus ook de Metro.